Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ντάισελμπλουμ: Αν δεν ξεκινήσουμε την Τετάρτη χάνουμε τη σοβαρότητά μας

«Οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας», τονίζει αυστηρά ο Ντάισελμπλουμ, ενώ επικρατεί σύγχυση ως προς το αν θα επιτραπεί στους εκπροσώπους των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα ή όχι. Με το ύφος των δηλώσεων να προδίδει ότι η υπομονή τους εξαντλείται Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε ξεκαθαρίζουν ότι χωρίς υλοποίηση μεταρρυθμίσεων δεν εκταμιεύεται ούτε ένα ευρώ.

«Οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας», τονίζει αυστηρά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μία ημέρα μετά το Eurogroup, όπου λήφθηκε η σχετική απόφαση, και ενώ επικρατεί σύγχυση ως προς το αν θα επιτραπεί στους εκπροσώπους των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα ή όχι, αλλά και ως προς το αν αυτή η διαφαινόμενη εμπλοκή αφορά θέμα ουσίας ή απλώς διαδικαστικό ζήτημα με επικοινωνιακό μόνο βάρος (τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τις Βρυξέλλες).

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν οι άνθρωποι (σ.σ στελέχη των θεσμών) είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί θέμα η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει, ενώ το ρολόι εξακολουθεί να χτυπά…»

Οι διαβουλεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν αύριο παράλληλα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, τονίζει ο Ντάισελμπλουμ.

Με ύφος δε, που προδίδει ότι η υπομονή τους εξαντλείται Ντάισελμπλουμ και Β.Σόιμπλε καθιστούν για άλλη μια φορά σαφές ότι χωρίς προσπάθεια και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, δεν εκταμιεύεται ούτε ένα ευρώ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαψεύδει πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ότι τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) θα βρίσκονται αύριο, Τετάρτη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να προσδιοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών.

Θέμα ουσίας ή επικοινωνιακό παιχνίδι;

Οι δηλώσεις υπουργών και στελεχών δείχνουν -προς το παρόν τουλάχιστον, αφού η συζήτηση περιορίζεται στο αν θα πατήσουν το πόδι τους ή όχι στην Αθήνα στελέχη της τρόικας- ότι η κυβέρνηση επενδύοντας προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά στο «τέλος της τρόικας» φοβάται οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της κυρίως από την Αντιπολίτευση και να κατηγορηθεί για αναίρεση αυτής της δέσμευσής της.

Έτσι αποκτούν τεράστια σημασία φράσεις όπως ότι «οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα γίνονται κυρίως στις Βρυξέλλες», ενώ στη ίδια λογική σπεύδουν να διαψεύσουν αρμοδίως ότι στελέχη των θεσμών «εγκαθίστανται» από αύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι, που όπως ξεκαθάρισαν και χθες οι ομόλογοι του Γ.Βαρουφάκη, κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να σχηματιστεί ρεαλιστική εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν και η απαίτηση των δανειστών για έλεγχο των οικονομικών στοιχείων φαίνεται λογική, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επιμονή τους ο έλεγχος να γίνει εκ του σύνεγγυς και εντός του ΓΛΚ είναι μια επίδειξη ισχύος και δύναμης προς την «ατίθαση» νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση, -ενώ στο βάθος υπάρχει και μια προσβολή, αφού φαίνεται ότι η ρετσινιά των greek statistics δεν έχει σβήσει.

Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι και ρεαλιστές δεν βλέπουν πραγματικό πρόβλημα εάν η παραχώρηση που καλείται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση αφορά μόνο χωροταξικό θέμα, το πού θα βρίσκεται δηλαδή το γραφείο που θα κάτσουν τα στελέχη των θεσμών για να ελέγξουν τα στοιχεία.

Αντίθετα, εάν η εμπλοκή που μέχρι τώρα αποδίδεται στην απροθυμία της Ελλάδας να δεχθεί επί ελληνικού εδάφους στελέχη των θεσμών, οφείλεται σε ουσιαστική διαμάχη Αθήνας -Βρυξελών για τις εξουσίες που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, τον τρόπο που θα διεξάγουν τον έλεγχο -αν μπορούν πχ να κάνουν εφόδους σε όποιο υπουργείο και υπηρεσία επιθυμούν- και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τότε σαφώς υπάρχει πρόβλημα και δικαιολογείται η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση δεν έχει επικοινωνήσει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα ο όλος καβγάς να μοιάζει άνευ ουσίας, την ίδια ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας λιγοστεύουν και μαζί με αυτά εξασθενεί και η διαπραγματευτική δύναμη της Αθήνας έναντι των δανειστών.

Ντάισελμπλουμ: Εάν χρειάζονται χρήματα, ας δουλέψουν

Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε η αξιολόγηση του προγράμματος της να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε έως το τέλος Απριλίου το αργότερο» για το σύνολο του προγράμματος, είπε, προσθέτοντας ότι κατόπιν το επόμενο βήμα είναι τέλος Ιουνίου, οπότε το πρόγραμμα τελειώνει καθώς λήγει η τετράμηνη παράταση.

Προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα, «δεν πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε σ’ενα χαρτί, αλλά να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε:

«Εάν η Ελλάδα χρειάζεται πιο σύντομα τα χρήματα αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να δουλέψουν γρηγορότερα. Το λέω πολύ σοβαρά αυτό» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης τουλάχιστον μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι λαμβάνει τα αιτήματα για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και ότι αυτό που λέει στους έλληνες είναι ότι «καταρχάς δεν ξέρω πόσο μεγάλες είναι αυτές οι ανάγκες και δεύτερον ότι είναι δική σας ευθύνη. Αλλά αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη, ας στρωθούμε στη δουλειά».

«Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα εάν δεν καταβάλλει προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024