Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Νέα φορολογική περαίωση εξετάζει η κυβέρνηση

Νέα φορολογική περαίωση εξετάζει η κυβέρνηση

Παραλλαγή της πρότασης για φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τον Ιανουάριο του 2014 εξετάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15%.

Παραλλαγή της πρότασης για φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τον Ιανουάριο του 2014 εξετάζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου 2014 σε ημερίδα του ΣΕΒ ο κ. Σάλλας -o οποίος αναμένεται να αναλάβει πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – τάχθηκε υπέρ μιας οριστικής φορολογικής περαίωσης περιουσίας για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού, λέγοντας πως αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας και να δημιουργήσει την κατάλληλη ηρεμία στο επενδυτικό περιβάλλον.

Η πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς συνίστατο στη φορολόγηση με συντελεστές από 4% έως και 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς περιλαμβάνεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως μια νέα εκδοχή φορολογικής αμνηστίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15%.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι η δήλωση εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων, ήτοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσουν τον φόρο.

Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν μέσω φόρων προστίμων και προσαυξήσεων να απολέσουν ακόμα και του 80% του κεφαλαίου τους.

Σημειώνεται πως το Μνημόνιο απαγορεύει ρητά τις φοροαμνηστεύσεις. Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου οι ελληνικές φορολογικές Αρχές πρέπει να διατηρήσουν τα κατάλληλα κίνητρα προς την κατεύθυνση μιας «υγιούς κουλτούρας πληρωμών» και ως εκ τούτου να μην υιοθετηθούν νέες φορολογικές αμνηστίες ή να μην επεκτείνουν τις υφιστάμενες αμνηστίες για τη συλλογή των φόρων και των κοινωνικών εισφορών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η παράδοση «λέει» Ολυμπιακός στο Αγρίνιο – Το απίστευτο σερί των «ερυθρολεύκων» απέναντι στον Παναιτωλικό

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τον Παναιτωλικό, για την 25η αγωνιστική της Superleague, με τους Πειραιώτες να θέλουν να επεκτείνουν το νικηφόρο σερί τους απέναντι στους Αγρινιώτες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024