Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός της Μαρίας Καραμεσίνη στο τιμόνι του ΟΑΕΔ. Θετικά γνωμοδότησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, ενώ ΝΔ και ΚΚΕ επέλεξαν το «παρών» και το ΠΑΣΟΚ το λευκό.

Η κ. Καραμεσίνη είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής και αναλαμβάνει διοικήτρια του ΟΑΕΔ μετά την παραίτηση του Θ.Αμπατζόγλου.

Όπως είπε η ίδια υπάρχει άμεση ανάγκη για ανάληψη σειράς προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην απασχόληση με προτεραιότητα τους μακροχρόνια ανέργους (είναι το 75% του συνόλου των ανέργων) και εκείνους που είναι πάνω από δυο χρόνια άνεργοι (50%).

Αναφερθείσα στην αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ η κυρία Καραμεσίνη δήλωσε ότι «θα πάρει την υπόθεση στα χέρια της», επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός «δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την ανάπτυξη».

«Χρειάζεται αναβάθμιση και ενδεχομένως αναδιάταξη του προσωπικού», σημείωσε απαντώντας στις ερωτήσεις που της απηύθυναν οι βουλευτές.

Όπως είπε εξάλλου οι οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ από μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών ανέρχονται σε 10,2 δισ. ευρώ ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα ξεκινήσει σε 10 ημέρες. Και τόνισε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στην ΚΕΔΕ και προέκυψαν συγκεκριμένες βελτιώσεις, σε κομβικά σημεία του προγράμματος.

Αιχμές Μεϊμαράκη για τους τεχνοκράτες

Αίσθηση προκάλεσε η αιχμηρή τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην «κακή εμπειρία» από επιλογές προσώπων που έγιναν όχι μόνο από την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και προηγούμενες κυβερνήσεις με κριτήρια τεχνοκρατικά.

«Είστε πολιτικό στέλεχος και αυτό σημαίνει ότι έχετε συναίσθηση ευθύνης. Το ότι είστε καθηγήτρια δεν είναι …υπέρ σας», είπε χαρακτηριστικά στηλιτεύοντας την τοποθέτηση σε κυβερνητικά πόστα καθηγητών – τεχνοκρατών δίχως πολιτική εμπειρία και επίγνωση, κατηγορώντας τους μάλιστα ότι απαξίωναν «εμάς τους κοινοβουλευτικούς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ