Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίστα Λαγκάρντ: Δεν προκύπτει ποιος διέγραψε τα αρχεία των συγγενών

Λίστα Λαγκάρντ: Δεν προκύπτει ποιος διέγραψε τα αρχεία των συγγενών

Την κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή της ιδιαιτέρας γραμματέως του Ευάγγελου Βενιζέλου,
Σοφίας Μπέλμπα, ζήτησε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Το αίτημα διατυπώθηκε εν μέσω της κατάθεσης του πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολου Δελτσίδη, ο οποίος έδωσε στοιχεία για την «πορεία ζωής» του επίμαχου usb.

Την κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή της Σοφίας Μπέλμπα, ιδιαιτέρας γραμματέως του Ευάγγελου Βενιζέλου, ζήτησε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Το αίτημα διατυπώθηκε εν μέσω της κατάθεσης του πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολου Δελτσίδη, ο οποίος έδωσε στοιχεία για την «πορεία ζωής» του επίμαχου usb.

Στην αμιγώς τεχνική κατάθεσή του ο μάρτυς επεσήμανε την ύπαρξη ενός κρυφού αρχείου (στο usb), που ανοίχτηκε και τροποποιήθηκε στις 1.10.2012, ενώ στις 31.10.2012 υπήρχε μια τελευταία προσπέλαση. Το άνοιγμα -σύμφωνα με τον μάρτυρα- έγινε από τον χρήστη με τον κωδικό «Σοφία».

Ο μάρτυς είπε ότι εντόπισε και ένα διαγεγραμμένο αρχείο. Άρχισε μάλιστα την κατάθεσή του ως εξής:

«Μας δόθηκε αρχικώς για να εξετάσουμε ένα usb και εν συνεχεία ένας ψηφιακός δίσκος cd (σ.σ.: ο δεύτερος που ήλθε από τη Γαλλία). Στο πρώτο υπήρξε σήμανση ως Π1usb, εκεί βρέθηκε ένας φάκελος Greece με 2.059 αρχεία – ήταν αρχεία λογιστικών φύλλων. Αυτό ήταν αντίγραφο άλλου usb» είπε ο κ. Δελτσίδης.

Ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο αναλυτικά τον αριθμό των αρχείων που έχουν ανοιχτεί, τα κώδικα τους ονόματα, καθώς και της ημερομηνίες κατά τις οποίες ανοίχτηκαν.

Και δεύτερος υπολογιστής προς κατάσχεση

Λίγο αργότερα, η εισαγγελέας δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι κρίνει σκόπιμο να κατασχεθεί και ο υπολογιστής του χρήστη «windowsuser» στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυρία Δημητρίου-Βασιλοπούλου εξέτασε σε εξαντλητικούς ρυθμούς τον μάρτυρα, τόσο ως προς το usb όσο και ως προς το cd, τις δυνατότητες εγγραφής, επανεγγραφής, αφαίρεσης αρχείων, από το ένα ψηφιακό μέσο στο άλλο.

«Από τις 2.062 εγγραφές στον σκληρό δίσκο του laptop (πειστήριο Π2laptop) του κ. Διώτη βρέθηκαν 1.972 αποτυπωμένες εγγραφές» είπε ο μάρτυρας. «Σε αυτές περιλαμβάνονται τα τρία επίμαχα αρχεία;» ρώτησε η εισαγγελέας. «Όχι, δεν εντοπίστηκαν» απάντησε ο κ. Δελτσίδης. «Αυτό σημαίνει ότι έχει πειραχτεί το usb;» συνέχισε η εισαγγελέας. «Δεν μπορώ να πω ναι ή οχι» δήλωσε ο μάρτυς.

Ποιος διέγραψε τα αρχεία;

«Προκύπτει ότι τέσσερις χρήστες έκαναν ανοίγματα. Είναι χρήστες λογισμικού ή υπολογιστή;» ρώτησε με τη σειρά του ο αρεοπαγίτης κ. Κ. Τσόλας. «Λογισμικού» είπε ο κ. Δελτσίδης.

«Στον σκληρό δίσκο του Ι. Διώτη βρήκατε τρεις υποφακέλους, εκ των οποίων ένας τελικός: “Greecefinal”. Ο χρήστης φτιάχνει αυτό το τελικό αρχείο, όχι αυτόματα ο υπολογιστής;» ήταν η νέα ερώτηση του κ. Τσόλα. «Ναι, έτσι είναι» απάντησε ο μάρτυς.

«Από τα 1.972 αρχεία που εντοπίστηκαν στον σκληρό δίσκο Διώτη, λείπουν 90 αρχεία για να φθάσουμε στα 2.062. Είναι και τα τρία επίμαχα αρχεία, των συγγενών του πρώην υπουργού, σε αυτά τα 90;» ζήτησε να διευκρινιστεί ο αρεοπαγίτης. «Ναι, τα εντοπίσαμε ζητώντας τα με λέξεις-κλειδιά» απάντησε ο μάρτυς.

Για το δια ταύτα ρώτησε ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Κράνης. «Έχουν γίνει διαγραφές στο usb που κατασκεύασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου; Μπορούμε να εντοπίσουμε δηλαδή αν οι απαλείψεις των ονομάτων έγιναν προτού ή αφότου παραδόθηκε το usb στον Διώτη;».

Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός. «Δεν μπορούμε να το πούμε, δεν προκύπτει».

Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να παραστούν ως μάρτυρες ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος είχε δημοσιεύσει τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό «Hot Doc», αλλά και ο ειδικός που συνέταξε την έκθεση πραγματογνωμοσύνης ως προς το usb που είχε ο δημοσιογράφος στα χέρια του. Και το οποίο είχε φτιαχτεί μυστηριωδώς στις 4 και 5 Αυγούστου 2010, προτού δηλαδή έλθει στην Ελλάδα.

Όλα τα αιτήματα, τόσο για τους μάρτυρες όσο και για τις κατασχέσεις, απερρίφθησαν από το δικαστήριο.

Στην απόρριψη συγκαταλέγεται και το αίτημα κλήτευσης του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, το οποίο είχε διατυπωθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024