Ελπίδες για τη δυνατότητα συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται η δυνατότητα μετατροπής της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Ενδεχόμενη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αγοράσει κυπριακά ομόλογα 500 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες, αλλά και στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην χθεσινοβραδινή συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ έθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα, το οποίο παλαιότερα είχε θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στη Φραγκφούρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ