Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Έρευνα της Tagesspiegel για την τραπεζική κρίση της Κύπρου το 2013

Έρευνα του Γερμανού δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν και της εφημερίδας Tagesspiegel που παρουσιάζει το thepressproject, αναδεικνύει το παρασκήνιο  πίσω από το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες το 2013, αλλά και το πώς τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κατέληξαν σε ελληνικά τράπεζα.

Έρευνα του Γερμανού δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν και της εφημερίδας Tagesspiegel που παρουσιάζει το thepressproject, αναδεικνύει το παρασκήνιο πίσω από το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες το 2013, αλλά και το πώς τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κατέληξαν σε ελληνικά τράπεζα.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει πως από τον Ιανουάριο του 2013 και πριν τις εκλογές στην Κύπρο είχε εξετασθεί από την ΕΚΤ το σενάριο της διαίρεσης των κυπριακών τραπεζών και είχε μάλιστα συνταχθεί ένα εκτεταμένο υπόμνημα, που διαβαθμίστηκε ως εμπιστευτικό και περιορισμένης κυκλοφορίας.

Η έρευνα του Γερμανού δημοσιογράφου που στηρίζεται στο εν λόγω υπόμνημα υποστηρίζει πως η ΕΚΤ και η Κομισιόν υποχρέωσαν τις κυπριακές τράπεζες να πουλήσουν τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα ώστε να προφυλαχθούν οι Έλληνες από καταθέτες από το κυπριακό «σοκ» και να αποφύγουν το επερχόμενο «κούρεμα».

«Η Κύπρος έλαβε δανεική στήριξη υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες της θα πωλούσαν τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα σε έναν ανταγωνιστή τους, σε ένα κλάσμα της αξίας τους», αναφέρει η έρευνα.

Το υπόμνημα περιγράφει τον διαχωρισμό των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από τις μητρικές τους εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί φυγή καταθέσεων στην Ελλάδα είτε στην περίπτωση της πτώχευσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου ή ενός bail-in των καταθετών της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024