Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχής η αναχρηματοδότηση 6μηνων ΕΓΔ, αλλά αυξήθηκε η απόδοση

Επιτυχής η αναχρηματοδότηση 6μηνων ΕΓΔ, αλλά αυξήθηκε η απόδοση

Με επιτυχία, αλλά και με αυξημένο κόστος, άντλησε 1,14 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ο ΟΔΔΗΧ, περνώντας το κρίσιμο τεστ. Οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,3 φορές. Ωστόσο το επιτόκιο αυξήθηκε στο 2,97% από 2,75% στην προηγούμενη δημοπρασία. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ με αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών έως την Πέμπτη το μεσημέρι, το συνολικό ποσό που θα αντληθεί θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Με επιτυχία, δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά και με αυξημένο κόστος, άντλησε 1,14 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), περνώντας κρίσιμο τεστ για την ικανότητα άντλησης κεφαλαίων εν μέσω προβλημάτων
ρευστότητας.

Το κόστος της έκδοσης αυξήθηκε, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,97%, αυξημένο κατά 22 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Φεβρουαρίου (2,75%).

Το αντληθέν ποσό περιλαμβάνει 262,5 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές, ενώ ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 6η Μαρτίου.

Ενθαρρυντικός είναι και ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης. Οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,3 φορές, όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, δείχνοντας ότι δεν έχει υποχωρήσει η ζήτηση παρά τις σφικτές συνθήκες ρευστότητας.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, με αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών έως αύριο Πέμπτη το μεσημέρι, με βάση τους κανόνες της δημοπρασίας, το συνολικό ποσό που θα αντληθεί θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την πλήρη αναχρηματοδότηση εντόκων που λήγουν την Παρασκεύη.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αναφέρει: «Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.138 εκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές.

» Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.

» Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατομμυρίων ευρώ.

» Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, στις 12 μ.

» Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024