Οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή υγεία
Τα φιστίκια και γενικότερα οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή από άλλη αιτία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Τα φιστίκια και γενικότερα οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή από άλλη αιτία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής την Δρ Σιάο Ου Σου, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 205.000 άτομα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, στη διάρκεια μιας περιόδου περίπου έξι ετών.
Το αμερικανικό σκέλος της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, της τάξης του 21% κατά μέσο όρο, για όσους έτρωγαν 18 γραμμάρια φιστίκια την ημέρα. Το κινεζικό σκέλος της έρευνας διαπίστωσε μια σχεδόν ανάλογη μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 17% για όσους έτρωγαν πολλούς ξηρούς καρπούς.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε και στις δύο χώρες μια σχέση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών και στη μείωση του κινδύνου για ισχαιμική καρδιοπάθεια και για θάνατο από έμφραγμα.
Η προστατευτική δράση ίσχυε τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν ήταν καπνιστές, έπιναν αλκοόλ, ή πόσο σωματικό βάρος είχαν.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ξηροί καρποί συνιστούν ένα διατροφικό μέσο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, εφόσον όμως κάποιος δεν έχει αλλεργία σε αυτούς. Οι καρποί, εκτός του ότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες.
Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια προστατευτική δράση των ξηρών καρπών, όσον αφορά τον καρκίνο και τον διαβήτη.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των δανείων σε Ελβετικό φράγκο
- Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία των ταξί στην Αττική – Πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου
- International Tender for Port of Elefsina
- Βιολάντα: Προφυλακιστέος ο ιδιοκτήτης – Η απολογία και οι μαρτυρίες για τη φονική έκρηξη
- Ο Δημήτρης Σταρόβας και η μπάντα του στο Κύτταρο Live
- Κίνα: 5 παιδιά ανάμεσα στους 12 νεκρούς της έκρηξης σε κατάστημα πυροτεχνημάτων
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Πώς η καθημερινή άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό μας;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-fthdgrl-11855082-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442