Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άλμα 47% στην εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ και ELA

Άλμα 47% στην εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ και ELA

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA σημείωσε άλμα 47% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου. Κυρίως λόγω της αυξημένης εκροής καταθέσεων, που έφτασε τα 12,2 δισ. ευρώ, οι τράπεζες αναγκάστηκαν να δανειστούν τον Ιανουάριο περίπου 5,2 δισ. ευρώ μέσω ELA και 82,2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Για τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρηματοδότηση μέσω ELA, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον ELA σημείωσε άλμα 47% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, φθάνοντας τα 87,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τρίτη.

Κυρίως λόγω της αυξημένης εκροής καταθέσεων, που έφτασε τα 12,2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις αγορές εντόκων γραμματίων και την άρνηση των ξένων τραπεζών να ανανεώσουν τις γραμμές repo ανάγκασαν τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό τους από το ευρωσύστημα, προσφεύγοντας και στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ, ELA.

Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 82,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από τα 56,04 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Από τον ELA η χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα 5,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ ήταν σχεδόν μηδενική τον Δεκέμβριο.

Για τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρηματοδότηση από τον ELA, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε το όριο για άντληση ρευστότητας από τον ELA στα 68,3 δισ. ευρώ λόγω των συνεχιζόμενων εκροών καταθέσεων.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρό της, Μ.Ντράγκι, η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να ξεκινήσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024