Λαπαβίτσας: Αδύνατο το τέλος της λιτότητας εντός του ευρώ
«Η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. Η στρατηγική αυτή, της υπόσχεσης στον Ελληνικό λαό του τέλους της λιτότητας, χωρίς την απομάκρυνση από την ΟΝΕ, μας έδωσε την εκλογική νίκη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο» αναφέρει σε άρθρο του στο βρετανικό Guardian ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.
«Η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. Η στρατηγική αυτή, της υπόσχεσης στον Ελληνικό λαό του τέλους της λιτότητας, χωρίς την απομάκρυνση από την ΟΝΕ, μας έδωσε την εκλογική νίκη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα» αναφέρει σε άρθρο του στο βρετανικό Guardian ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου, ο κ. Λαπαβίτσας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα του να παραμείνει ζωντανή» και εκτιμά ότι «τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
«Οι τέσσερις μήνες που έρχονται θα είναι μια περίοδος συνεχούς αγώνα για τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο Κ.Λαπαβίτσας και προσθέτει ότι «ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει επιτυχώς την χώρα μέσα από αυτές τις δυσκολίες, τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια μακροχρόνια οικονομική συμφωνία. Η παγίδα του Φεβρουαρίου είναι ακόμα ενεργή και έτοιμη να εμφανιστεί ξανά».
«Το ερώτημα είναι τι θα πρέπει εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε και πως θα μπορούσε η Αριστερά ανά την Ευρώπη να βοηθήσει. Το πιο ζωτικής σημασίας βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. Η στρατηγική αυτή, της υπόσχεσης στον Ελληνικό λαό του τέλους της λιτότητας, χωρίς την απομάκρυνση από την ΟΝΕ, μας έδωσε την εκλογική νίκη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα» αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας και συμπληρώνει:
«Η ΟΝΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα γίνει ποτέ μια πιο φιλική νομισματική ένωση προς τον εργαζόμενο λαό. Η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει μια σημαντική γκάμα επιλογών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να προετοιμαστεί για έκτακτα μέτρα ρευστότητας λαβαίνοντας υπ’ όψιν ότι όλα τα ενδεχόμενα μπορούν να είναι διαχειρίσιμα εάν ο λαός είναι έτοιμος. Εν τέλει, η ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παρέμβαση Σαμαρά για τα χτυπήματα στη Θεσσαλονίκη: «Αποτρόπαιο να κινδυνεύουν αθώοι στο όνομα της πολιτικής»
- Mαρκογιαννάκη: Έχουν αποτύχει καλάθια και εθελοντικές μειώσεις – Η κυβέρνηση πέτυχε να γίνει μόνιμη η ακρίβεια
- Βόλεϊ: Ανακοινώθηκε η σπουδαία μεταγραφή του Σπένσερ από τον Ολυμπιακό
- Ruvan Wijesooriya & Nick Zinner: Η underground σκηνή της Νέας Υόρκης παίρνει σάρκα και οστά στην Αθήνα
- Νέο τηλεσκόπιο γυρίζει την «μεγαλύτερη κοσμική ταινία όλων των εποχών»
- Ιράν: Θα υπάρξει άμεση απάντηση σε κάθε απειλή – Επικαλείται τη δέσμευση των ΗΠΑ να συγκρατήσουν το Ισραήλ
- Σκας από τη ζέστη; Σε νιώθουμε!
- Πετράλωνα: «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η διαχείριση του σοκ των κατοίκων» αποκαλύπτει διασώστης του Ερυθρού Σταυρού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-315x220.jpg)
























![Το φαινόμενο candilazo που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό του Καράκας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-01T061443Z_826673436_RC2T4MA6UXNN_RTRMADP_3_VENEZUELA-QUAKE-SKY-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442