Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του. Ακόμη είπε ότι το αφορόλογητο των 12.000 θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο και δεν απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα, τα ποτά και τα τυχερά παιχνίδια.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του.

Μιλώντας το Σάββατο στον Σκάι είπε: «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς… Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα.

» Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν, όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν… Προφανώς θα είναι στοχευμένος» δηλώνει χαρακτηριστικά. Τονίζει επίσης ότι «αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια, θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους».

Ο κ. Βαρουφάκης αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα, τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, και ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας. «Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις» αναφέρει. Υποστηρίζει επίσης ότι «έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας».

Αναφέρει επίσης ότι «μάς ζητούν να πληρώσουμε λεφτά, την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς».

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη τονίζει ότι «προφανώς και υπάρχει μια διαφορά». «Εγώ διαφωνώ και με τον εαυτό μου. Οι έντονες διαφωνίες εμένα με τρέχουν» σημειώνει.

Κάνει δε αναφορά και στον γνωστό πολυσυζητημένο διάλογο με τον Γ.Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup τού είπε θυμωμένος στο αφτί «μόλις σκότωσες την τρόικα και εγώ του απάντησα ‘τιμή μου’».

Ανακοίνωσε επίσης ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο ενώ θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.

«Θα αποφασίσει ο ιδιωτικός τομέας για την αύξηση των μισθών, αλλά αν χρειαστεί θα παρέμβουμε και εμείς» διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr