Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος γύρος επαφών ΗΠΑ-Κούβας, αυτή τη φορά επί αμερικανικού εδάφους

Νέος γύρος επαφών ΗΠΑ-Κούβας, αυτή τη φορά επί αμερικανικού εδάφους

Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα επανέλαβαν την Παρασκευή τις ιστορικές συνομιλίες τους με σκοπό την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την πλήρη εξομάλυνσή τους έπειτα από πάνω από μισό αιώνα. O νέος γύρος επαφών διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα επανέλαβαν την Παρασκευή τις ιστορικές συνομιλίες τους με σκοπό την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την πλήρη εξομάλυνσή τους έπειτα από πάνω από μισό αιώνα.

Οι αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων συναντήθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί, τοπική ώρα, (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για πρώτη φορά μετά τις πρώτες επίσημες συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Αβάνα στα τέλη Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου οι Κάστρο και Ομπάμα ανακοίνωσαν ταυτόχρονα και αιφνιδιαστικά το «ξεπάγωμα» των διμερών σχέσεων.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών είδαν για λίγα λεπτά την αμερικανίδα υφυπουργό, αρμόδια για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ρομπέρτα Τζέικομπσον, να κάθεται σε ένα μεγάλο τραπέζι, απέναντι από τη διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, αρμόδια για θέματα ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ.

Η ατμόσφαιρα ήταν εμφανώς χαλαρή, όμως καμία από τις δύο αξιωματούχους ή τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών δεν έκανε δήλωση στον Τύπο.

Στόχος των συζητήσεων είναι ανοίξουν, ενδεχομένως την Άνοιξη, οι πρεσβείες των δύο χωρών σε Αβάνα και την Ουάσινγκτον και να διοριστούν πρεσβευτές.

Επισήμως, οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961, μολονότι από το 1977 έχουν ιδρύσει Γραφεία Συμφερόντων η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024