Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιβιοτικά: 7 κανόνες για σωστή χρήση!

Αντιβιοτικά: 7 κανόνες για σωστή χρήση!

Τα αντιβιοτικά μπορούν να κάνουν θαύματα εξοντώνοντας τα βακτηρίδια από μολύνσεις στα αυτιά, στον λαιμό και από άλλες ασθένειες και έτσι τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα πιο γρήγορα.

Από: Νινέττα Φαφούτη

Τα αντιβιοτικάμπορούν να κάνουν θαύματα εξοντώνοντας τα βακτηρίδια από μολύνσεις στα αυτιά, στον λαιμό και από άλλες ασθένειεςκαι έτσι τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα πιο γρήγορα. Αν και τα αντιβιοτικά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, η κακή χρήση τους μπορεί να τα κάνει βλαβερά. Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για την υπερβολική χρήση τους και το πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά που δημιουργείται –μια κατάσταση κατά την οποία κάποια βακτήριαδεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μείνει υγιές και για να αποφύγετε το πρόβλημα αντίστασης στην αντιβίωση, είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά με ασφάλεια και με μέτρο. Σας αναφέρουμε επτά απλούς κανόνες για να τα καταφέρετε:
1. Να καταλάβετε ότι δεν απαιτούν όλες οι αρρώστιες αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται για να θεραπεύουν τις μολύνσεις από τα βακτηρίδια όπως οι μολύνσεις στα αυτιά ή στον λαιμό, στους πνεύμονες, όμως δεν καταπολεμούν τα κρυολογήματα ή την γρίπη.
2. Μην πιέζετε τον παιδίατρό σας να σας τα γράφει. Όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, μπορεί να είναι δελεαστικό να καταφύγετε στα αντιβιοτικά σκεπτόμενη ότι τα Φάρμακαθα το βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα σε λιγότερο χρόνο. Αν όμως ο γιατρός σας σας εξηγήσει ότι το παιδί σας έχει ίωση και ότι δεν θα το ωφελήσουν τα αντιβιοτικά, μην τον πιέσετε να σας τα γράψει.
3. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν η κατάσταση του παιδιού σας δεν βελτιώνεται. Αν το παιδί σας δεν επωφελείται από τη χορηγία των αντιβιοτικών, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί στο συγκεκριμένο φάρμακο να αντιστέκονται τα μικρόβια που ταλαιπωρούν το παιδί σας. Ή, μερικές φορές, μια ίωση μπορεί να προκαλέσει βακτηριδιακή επιμόλυνση. Το παιδί με αυτή την κατάσταση παρουσιάζει παρατεταμένο πυρετό, κακή διάθεση και γενικότερη επιδείνωση της υγείας του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο παιδίατρός σας μπορεί να σας γράψει αντιβιοτικά.
4. Να τελειώνετε όλες τις συνταγές. Να μην σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου αν τα συμπτώματα της αρρώστιας του παιδιού σας εξαφανιστούν. Ακόμα και αν το παιδί σας αισθάνεται καλύτερα, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη θεραπεία, σύμφωνα με την οδηγία του παιδιάτρου, για να μην ανακτήσουν τη δύναμή τους τα βακτήρια.
5. Να ακολουθείτε τις οδηγίες. Να δίνετε τα αντιβιοτικά στο παιδί σας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες τους γιατρού σας ή του φαρμακοποιού σας. Φροντίστε να τα αποθηκεύετε σωστά και να προσέχετε να μην ξεχνάτε τις δόσεις.
6. Να μην μοιράζεστε τα αντιβιοτικά. Να μην δίνετε ποτέ στο παιδί σας (ή στον εαυτό σας) φάρμακα που προορίζονται για άλλο άτομο ή που έχουν χορηγηθεί για άλλη ασθένεια.
7. Τηλεφωνείστε στον γιατρό σας αν υποψιάζεστε αλλεργία. Τα συμπτώματα όπως εξάνθημα, γενικευμένος ερεθισμός και κοκκίνισμα του δέρματος, πρησμένα χείλη ή δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να μαρτυρούν αλλεργική αντίδραση. Σταματήστε το φάρμακο και καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)

imommy

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024