Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τον διαβήτη και την ηπατοπάθεια

Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τον διαβήτη και την ηπατοπάθεια

Μια πειραματική δραστική ουσία κατάφερε να αναστρέψει σε πειραματόζωα τον διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και την ηπατοπάθεια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανοί ερευνητές.

Μια πειραματική δραστική ουσία κατάφερε να αναστρέψει σε πειραματόζωα τον διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και την ηπατοπάθεια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανοί ερευνητές.

Η χημική ουσία DNP, είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια είχε απαγορευτεί, επειδή προκαλούσε απώλεια βάρους σε όσους έρχονταν σε επαφή μαζί της.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στοScience, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσιολογίας και Χημείας Τζέραλντ Σούλμαν, χορήγησαν DNP σε μορφή δισκίου σε αρουραίου.

Διαπίστωσαν ότι, το σκεύασμα μείωσε δραστικά το επίπεδο της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων και της αντίστασης στην ινσουλίνη, στα πειραματόζωα που εμφάνιζαν πάθηση ανάλογη του διαβήτη τύπου ΙΙ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε αισθητή μείωση της φλεγμονής και της κίρρωσης στο ήπαρ των ζώων που έπασχαν από μεταβολικής φύσης ηπατοπάθεια (μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα).

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η δόση που χορήγησαν στα τρωκτικά ήταν 100 φορές χαμηλότερη από το τοξικό επίπεδό της. Σκοπεύουν μάλιστα, να συνεχίσουν τα πειράματα, προτού την δοκιμάσουν σε ανθρώπους. Δηλώνουν πάντως αισιόδοξοι ότι, είναι θέμα χρόνου να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό «όπλο» κατά του διαβήτη, ο οποίος τείνει να εξελιχτεί σε παγκόσμια επιδημία.

Η «εκρηκτική»και αδυνατιστική δύναμη της DNP

Όπως προαναφέρθηκε, η DNP στις αρχές του 20ου αιώνα είχε χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικά εργοστάσια πυρομαχικών της Γαλλίας, συνδυαστικά με άλλες ουσίες, για την παραγωγή εκρηκτικών. Όμως, οι εργάτες που έφτιαχναν τα εκρηκτικά, εμφάνισαν έντονη εφίδρωση, απώλεια βάρους και πυρετό – και ορισμένοι τελικά πέθαναν.

Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, αμερικανοί επιστήμονες κατάλαβαν ότι η DNP παρεμβαίνει δραστικά στα μιτοχόνδρια, στα «εργοστάσια ενέργειας» των κυττάρων, και αυξάνει έτσι τον μεταβολισμό έως 50%, οδηγώντας σε μεγάλες καύσεις λίπους στον οργανισμό. Αυτό έδωσε το έναυσμα σε μερικές φαρμακοβιομηχανίες να την αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν χάπια αδυνατίσματος, τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν θαυματουργά, αλλά αργότερα κρίθηκαν επικίνδυνα, οπότε απαγορεύθηκαν.

Κάποια στιγμή και ο ρωσικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει τη DNP, αλλά επίσης την εγκατέλειψε, επειδή προκαλούσε υπερβολική απώλεια βάρους στους στρατιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της DΝP, αλλά δεν μπορεί να την απαγορεύσει, επειδή δεν χρησιμοποιείται ως φάρμακο πλέον, αλλά κυρίως ως βιομηχανικό χημικό και εντομοκτόνο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μια επικίνδυνη δραστική ουσία βρίσκει νέα χρήση: Η θαλιδομίδη, που απαγορεύτηκε στη δεκαετία του ’60, λόγω γενετικών ανωμαλιών που προκαλούσε στα έμβρυα, πρόσφατα επανεξετάστηκε ως θεραπεία κατά του καρκίνου και της λέπρας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024