Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O Κέρι αμφισβητεί την κρίση του Ισραήλ για το Ιράν πριν πάει ο Νετανιάχου

O Κέρι αμφισβητεί την κρίση του Ισραήλ για το Ιράν πριν πάει ο Νετανιάχου

Λίγο πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου φτάσει στην Ουάσινγκτον, μετά την «αυθαίρετη πρόσκληση» των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, για να μιλήσει για το Ιράν, τα μικρά σύννεφα με την αμερικανική κυβέρνηση δεν υποχωρούν: Ο αμερικανός ΥΠΕΞ αμφισβήτησε την στάση του για τις συνομιλίες για το Ιράν, λέγοντας πως ο Μπ.Νετανιάχου «μπορεί πολύ απλά να μην κάνει σωστή εκτίμηση». Τόσο ανοικτές επιφυλάξεις είναι σπάνιες για έναν στενό σύμμαχο, και ενισχύουν την ένταση την ώρα που περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές σκοπεύουν να μην παραστούν στην ομιλία Νετανιάχου.

Λίγο πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου φτάσει στην Ουάσινγκτον, μετά την «αυθαίρετη πρόσκληση» των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, για να μιλήσει για το Ιράν, τα μικρά σύννεφα με την αμερικανική κυβέρνηση δεν υποχωρούν: Ο αμερικανός ΥΠΕΞ αμφισβήτησε την στάση του για τις συνομιλίες για το Ιράν, λέγοντας πως ο Μπ.Νετανιάχου «μπορεί πολύ απλά να μην κάνει σωστή εκτίμηση».

Τόσο ανοικτές επιφυλάξεις είναι σπάνιες για έναν στενό σύμμαχο, και ενισχύουν την ένταση την ώρα που περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές σκοπεύουν να μην παραστούν στην ομιλία Νετανιάχου.

Σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών μόλις έξι ημέρες προτού ο Νετανιάχου εκφωνήσει μια ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την απειλή του Ιράν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις ότι έχουν ξεχάσει τη δέσμευσή τους να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απάντησε ότι ο Νετανιάχου ενδέχεται να κάνει λάθος. Μιλώντας σε μια επιτροπή του Κογκρέσου ο Κέρι είπε: «Είναι πιθανό να έχει κάνει μια εκτίμηση που απλώς δεν είναι σωστή».

Ο αμερικανός υπουργός συνέστησε πάντως στους κοινοβουλευτικούς να περιμένουν να ακούσουν τι θα πει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την Τρίτη στην ομιλία του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Κογκρέσο, συμφωνούν με τη στάση του Νετανιάχου και είναι αντίθετοι στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Όμως ο Κέρι επεσήμανε ότι ο Νετανιάχου «ήταν πολύ βιαστικός και επέμενε για τη σημασία να εισβάλουμε στο Ιράκ κατά την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους, και όλοι γνωρίζουμε τι έγινε με την απόφαση αυτή».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, μετά και τις ανάλογες δηλώσεις της Σούζαν Ράις συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε να μην επιτραπεί να περιοριστούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ σε μια σχέση μεταξύ πολιτικών κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

«Ο πρόεδρος έχει πει ότι η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ δεν μπορεί απλώς να περιοριστεί σε μια σχέση μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Λικούντ», είπε χαρακτηριστικά ο Έρνεστ, αναφερόμενος στο κόμμα του Νετανιάχου.

Μιλώντας σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν δεσμευθεί να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όμως φαίνεται ότι έχουν υπαναχωρήσει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συμφωνία που αρχίζει να διαφαίνεται με το Ιράν θα επιτρέψει σε μια χώρα η οποία στο παρελθόν έχει απειλήσει να καταστρέψει το Ισραήλ να αναπτύξει τα μέσα για να παράξει πυρηνικά όπλα.

«Σέβομαι τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως σε ένα τόσο αποφασιστικό ζήτημα που μπορεί να καθορίσει αν θα επιβιώσουμε ή όχι πρέπει να κάνω τα πάντα για να αποτρέψω έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο για το Ισραήλ», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024