Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς «απρόθυμο ναι» η Μπούντεσταγκ για την ελληνική παράταση

Προς «απρόθυμο ναι» η Μπούντεσταγκ για την ελληνική παράταση

Την Παρασκευή καλούνται οι γερμανοί βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος, και φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν μεν με μεγάλη πλειοψηφία αλλά απρόθυμα. Οι σκληρότεροι του κυβερνητικού στρατοπέδου εντοπίζονται στους Χριστιανοδημοκράτες (και κάπως εντονότερα στους Βαυαρούς), αλλά η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις -που είναι όλο και ισχυρότερες, όσο το CDU κοιτάζει προς το ευρωσκεπτικιστικό AfD.

Την Παρασκευή καλούνται οι γερμανοί βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος, και φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν μεν με μεγάλη πλειοψηφία αλλά απρόθυμα.

Οι σκληρότεροι του κυβερνητικού στρατοπέδου εντοπίζονται στους Χριστιανοδημοκράτες (και κάπως εντονότερα στους Βαυαρούς), αλλά η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις -που είναι όλο και ισχυρότερες, όσο το CDU κοιτάζει προς το ευρωσκεπτικιστικό AfD.

To βράδυ της Τρίτης, η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (το CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα τους στη Βαυαρία CSU) συνεδρίασε επί της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών να εγκριθεί υπό όρους η ελληνική παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Το κλίμα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, έδειξε ότι η «δυσφορία» στους Χριστιανοδημοκράτες περισσεύει, όμως οι βουλευτές θα ακολουθήσουν την γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το κεντρικό σημείο: Η επιμονή πως η παράταση θα συνοδεύεται από όρους -και αυτό τονίζει, και αναμένεται να υπογραμμίσει και την Παρασκευή, ο Β.Σόιμπλε- που θα κατευνάσει και την ανησυχία των Χριστιανοδημοκρατών που βλέπουν το ευρωσκεπτικιστικό AfD να ενισχύεται.

Στην περίπου μιάμιση ώρα που κράτησε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα την Τρίτη, δεκάδες βουλευτές πήραν το λόγο και δεν έκρυψαν τις αμφιβολίες τους για την «ελληνική αξιοπιστία» -οι ισχυρότερες ήταν, όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, από τον Πέτερ Ράμσαουερ, τον Χανς Μίχελμπαχ (και οι δύο του CDU) και τον Κλάους-Πέτερ Βίλς (του CSU).

Νωρίτερα, όπως σημειώνει από την πλευρά της η FAZ, ο επικεφαλής της ομάδας οικονομικών υποθέσεων του CDU Κουρτ Λάουκ είχε αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι «απλή παράταση χωρίς αποτελεσματικούς όρους θα σήμαινε ότι πετάμε χρήματα».

Τελικά, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών δεν προχώρησε σε «δοκιμαστική» ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Τρίτης, δεδομένου φυσικά και ότι η «λίστα Βαρουφάκη» είχε φτάσει μόνο πριν από μερικές ώρες (και δεν είχε καν μεταφραστεί).

Την Τετάρτη, στην ομάδα μόνο του CSU θα μιλήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ νέα συζήτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών θα γίνει την Πέμπτη.

Ο Μεγάλος Συνασπισμός -CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διαθέτει συνολικά 504 βουλευτές στο Μπούντεσταγκ των 631 εδρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024