Κομφούζιο προκλήθηκε στην Βουλή μετά από την πρόταση που υπέβαλλε προς το Σώμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου για αναβολή της προγραμματισμένης συζήτησης, με μοναδικό θέμα το αίτημα άρσης της ασυλίας του «γαλάζιου» βουλευτή Αδ.Γεωργιάδη, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια στους έγκλειστους χρυσαυγίτες βουλευτές να παραβρεθούν στην σχετική ονομαστική ψηφοφορία.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου της Βουλής, καθώς θεωρήθηκε ότι το αιτιολογικό του εισαγγελέα δεν ήταν επαρκές (το σκεπτικό του ήταν ότι η παρουσία τους δεν συνιστά έκτακτη ανάγκη). Ωστόσο έθεσε ένα γενικότερο ζήτημα το οποίο πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, η Ζ.Κωνσταντοπούλου πρότεινε αναβολή της συνεδρίασης για την Τετάρτη προκειμένου η σύνθεση του Κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι να μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους κατά την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γεωργιάδης αντέδρασε ζητώντας να συνεχιστεί η διαδικασία γιατί ταλαιπωρείται εδώ και καιρό για μια υπόθεση (μήνυση εις βάρος του σχετικά με τις τηλεπωλήσεις βιβλίων).

«Το εύλογο ζήτημα που θέτετε είναι άλλης τάξης από την ανάγκη να λειτουργεί το Κοινοβούλιο με όλους τους βουλευτές του», είπε η πρόεδρος και τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί η Βουλή μια ad hoc περιστολή της. Αργότερα θα επισημάνει μάλιστα ότι δεν μπορεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βουλής να αλλάζει από την απόφαση του εισαγγελέα, με απόντες τα 6 από τα 300 μέλη της.

Πυρά κατά της προέδρου

Εκ των πρώτων που αντέδρασαν ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκης ο οποίος της είπε ότι «με την λογική σας δεν θα μπορεί το Κοινοβούλιο να λειτουργήσει» αν ο εισαγγελέας δεν δίνει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές επισημαίνοντας ότι «η Βουλή θα είναι όμηρος της δικαστικής εξουσίας» και προειδοποίησε ότι «ανοίγουμε μια επικίνδυνη κερκόπορτα για τον τρόπο που λειτουργεί το Κοινοβούλιο».

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης, ο οποίος τόνισε ότι το Σώμα έχει πάρει απόφαση ότι μπορεί να λειτουργεί με τους παριστάμενους βουλευτές ενώ σε άλλη παρέμβασή του επιτέθηκε σφοδρά κατά της κ. Κωνσταντοπούλου καταλογίζοντάς της «επιλεκτική ευαισθησία», ενώ την κατηγόρησε για «ατοπήματα», μεταξύ των οποίων η αναγγελία υποθέσεων που διαβιβάστηκαν από την εισαγγελία στην Βουλή χωρίς να ανακοινώνει ότι η Δικαιοσύνη έχει ζητήσει να πάνε στο αρχείο, όπως και ότι εξέδωσε ημερήσια διάταξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να γνωρίζει το όνομα του υποψηφίου και χωρίς να έχει λάβει την σχετική επιστολή από τον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι βουλευτές δεν είμαστε ζώα. Η παρατυπία παραμένει. Από πού αντλείτε το δικαίωμα και παίρνετε τέτοιες πρωτοβουλίες μόνη σας; Δεν είναι καλή στιγμή αυτή για το Κοινοβούλιο. Δεν θα σας πω ούτε για τούμπες ούτε για τίποτα, αλλά αποδεχθήκατε και την τρόικα και το μνημόνιο, όμως δεν θα επιβάλλετε και τον δικό σας τρόπο λειτουργίας της Βουλής, αν είναι έτσι κλείστε και το Κοινοβούλιο!».

Λόγω των αντιδράσεων και προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων, η συνεδρίαση διακόπηκε ενώ όταν επαναλήφθηκε ήταν έντονη η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι η άποψη που διατύπωσε η κ. Κωνσταντοπούλου «είναι κραυγαλέα αντιθεσμική και αντισυνταγματική και παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών». Της καταλόγισε μάλιστα ότι επιχειρεί «να υπαγορεύσει την πολιτική της βούληση στον αρμόδιο εισαγγελέα».

«Παραβιάσατε κατά τρόπο ασύστολο την διάκριση των εξουσιών», της είπε, τονίζοντας πως όταν λέει ότι δεν χορηγείται άδεια σε προσωρινά κρατούμενο βουλευτή τότε δεν συγκροτείται νόμιμα το Σώμα, εκβιάζει τον εισαγγελέα. Και την κάλεσε να ανακαλέσει όσα είπε και «να αρθεί στο ύψος της έδρας της». Έκανε λόγο δε για «φαινόμενο πρωτοφανούς προσβολής της συνταγματικής τάξης και μάλιστα στον πυρήνα της, το κράτος δικαίου».

Σφοδρές αντιδράσεις

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης υπογράμμισε ότι «το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις που δεν ήσαν στην πρόθεση της προέδρου», επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν ζητάει να παραβιαστεί η ισορροπία της διάκρισης των εξουσιών». «Το αυτονόητο ζητούμε. Να επισημάνουμε ότι η απόφαση του εισαγγελέα δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη», είπε προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που κλιμακώνονταν περαιτέρω. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ.Θεοχάρης είπε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να είναι όμηρος των αποφάσεων ενός εισαγγελέα και δεν μπορεί να αναβάλλει την συνεδρίασή της».

Η κ. Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι εισηγείται στο Σώμα την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη από το Προεδρείο, δηλαδή τους αντιπροέδρους, μεταξύ των οποίων και της ΝΔ και όπως είπε «δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η Βουλή μπορεί να αποφασίζει χωρίς τους βουλευτές ότι οι βουλευτές άλλοτε μπορούν να έρχονται και άλλοτε να μην έρχονται». Η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλα όργανα και λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι υπήρξε ομόφωνη συμφωνία των αντιπροέδρων και δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε παρότρυνση προς την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία για το πώς ασκεί τα καθήκοντά της». Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ.Παφίλης ζήτησε να γίνει συζήτηση στην Βουλή για το θέμα αφού προηγουμένως τα κόμματα έχουν προετοιμαστεί σχετικά «και το καθένα να πάρει την ευθύνη του».

Στο θέμα αναφέρθηκε και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου τονίζοντας ότι καμία διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να καταργήσει νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας λειτούργησε ο εισαγγελέας.

Όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΧΑ Ηλ.Παναγιώταρο τόνισε ότι η αιτιολογία του αναπληρωτή εισαγγελέα είναι ότι οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις δεν εμπίπτουν στην έννοια των επαγγελματικών υποχρεώσεων των έγκλειστων και ότι αποτελεί ντροπή για όσους επικαλούνται το Σύνταγμα.

«Στην Δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά ουσία», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι «καλό είναι να θεωρηθεί ότι είναι ουδέποτε λεχθέντα» όσα είπε η «νεοφώτιστη πρόεδρος», όπως την αποκάλεσε, αποδίδοντάς της ότι το έκανε «μέσα στον ενθουσιασμό των καθηκόντων της» και μίλησε για «θλιβερή και δύσκολη στιγμή για την Βουλή των Ελλήνων».

Τελικώς η Βουλή προχώρησε στην διαδικασία συζήτησης και ψήφισης επί της άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργιάδη, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το πρωί της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ