Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Έγκυρη αφετηρία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης η λίστα

Ντράγκι: Έγκυρη αφετηρία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης η λίστα

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους και δανειστές της. «Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ευρεία κλίμακα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς αναλυτικό για να αποτελέσει έγκυρη αφετηρία για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αναφέρει o Μ.Ντράγκι στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ.

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους και δανειστές της.

«Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς αναλυτικό για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αναφέρει o Μ.Ντράγκι στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντράγκι επισημαίνει ότι κάποια από τα μέτρα και τις δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης διαφέρουν από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τονίζει θα πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης εάν τα μέτρα που προτείνονται είναι το ίδιο καλά ή και καλύτερα σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων, αφού όπως επαναλαμβάνει η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και πιθανών μελλοντικών συμφωνιών είναι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος.

Η επιστολή Ντράγκι προς τον Ντάισελμπλουμ:

«Αγαπητέ Γερούν,

Οι συνεργάτες μου εξέτασαν τη λίστα μέτρων που υπέβαλαν χθες οι ελληνικές αρχές. Η αρχική μας εντύπωση είναι πως το έγγραφο καλύπτει ευρεία κλίμακα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια είναι επαρκώς αναλυτικό για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως αναμέναμε, δεν ήταν δυνατό για τις αρχές να αναλύσουν διεξοδικά συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν από τους θεσμούς όσον αφορά την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου που είχαν, αυτό είναι κατανοητό.

Υποθέτω πως είναι σαφές πως η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και για τυχόν μελλοντικές συμφωνίες θα είναι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις του τρέχοντος Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) και του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP).

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφουν οι αρχές διαφέρουν από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος σε σειρά τομέων.

Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αξιολογήσουμε στη διάρκεια της αξιολόγησης εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις ελληνικές αρχές αντικαθίστανται με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Επίσης, θα καλούσα ξανά τις ελληνικές αρχές να δράσουν γρήγορα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών και να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024