Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Πυκνώνουν οι φωνές κατά της συμφωνίας

ΣΥΡΙΖΑ: Πυκνώνουν οι φωνές κατά της συμφωνίας

Παρά την υψηλή αποδοχή που φαίνεται να έχουν οι κινήσεις της κυβέρνησης στην κοινωνία κι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους εταίρους για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τα αποτελέσματα του Eurogroup της Παρασκευής φέρνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπη με όλο και περισσότερες αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος.

Παρά την υψηλή αποδοχή που φαίνεται να έχουν οι κινήσεις της κυβέρνησης στην κοινωνία κι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους εταίρους για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τα αποτελέσματα του Eurogroup της Παρασκευής φέρνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπη με όλο και περισσότερες αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος.

Έτσι, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία με τους εταίρους και ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Αυγή της Κυριακής, το 80% των ερωτηθέντων εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε η πρώτη και πιο ηχηρή μέχρι στιγμής αντίδραση από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλη Γλέζο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σε άρθρο του τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζήτησε συγγνώμη, επειδή -όπως ανέφερε- συνήργησε στην ψευδαίσθηση. Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα μέλη, φίλους και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίδραση.

Βεβαίως, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε: «Σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε και να σεβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο, αλλά ήταν άστοχη και λανθασμένη η δήλωσή του».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στο blog του ζητεί άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς εκφράζει τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.

«Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης» τονίζει στο άρθρο του.

Επίσης, άρθρο του δικτυακού τόπου iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, περιγράφει τη συμφωνία του Eurogroup υπό τον τίτλο «Συμφωνία-αίνιγμα στο Eurogroup», ενώ σε δύο συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει ότι «το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια. Καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να μην δεχθεί η κυβέρνηση υποχωρήσεις και έθεσε τη δική του κόκκινη γραμμή, προειδοποιώντας: «εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο υπουργείο, αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Όχι εγώ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα τέτοιο κομβικό θέμα».

Τη δική του προειδοποίηση έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας ότι ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα και λιτότητα.

Αναφερόμενος στο κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup αναφέρει ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει».

Τη δίκη του παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις και έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, καλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τη δύναμη να πει «έστω και τώρα ‘ΟΧΙ’ στο ‘ΝΕΙΝ’ του Σόιμπλε». Επικαλείται μάλιστα και τη δήλωση Γλέζου, η οποία, επιβεβαιώνει τις θέσεις του.

«Το προαίσθημα του Σόιμπλε»

Το θέμα των εσωκομματικών φωνών, και ειδικά η αντίδραση Γλέζου, απασχόλησε και τον ξένο Τύπο με τη Liberation να αναφέρει ότι η αντίδραση του ευρωβουλευτή έπεσε σαν αστραπή.

Ο βρετανικός Guardian θυμίζει τη δήλωση του Σόιμπλε, πώς δηλαδή θα εξηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό τη συμφωνία, και προσθέτει ότι «αυτό το προαίσθημα φαίνεται πως βγήκε αληθινό».

Πιο ψύχραιμοι οι New York Times αποτιμούν και εξηγούν με τον εξής τίτλο: «Οι πολιτικοί αρχηγοί αντιμετωπίζουν εξέγερση στο εσωτερικό, ενώ προσπαθούν να κατευνάσουν τους πιστωτές».

Ν.Σ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024