Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανενεργό το σύστημα εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων

Ανενεργό το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων

Ανενεργό παραμένει το περιβόητο σύστημα εισροών - εκροών αφού μόνο τρία στα δέκα πρατήρια πανελλαδικά αποστέλλουν αδιαλείπτως στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών για τις αγοραπωλησίες καυσίμων που κάνουν, επιτείνοντας έτσι τον τραγέλαφο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Ανενεργό παραμένει το περιβόητο σύστημα εισροών – εκροών αφού μόνο τρία στα δέκα πρατήρια πανελλαδικά αποστέλλουν αδιαλείπτως στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών για τις αγοραπωλησίες καυσίμων που κάνουν, επιτείνοντας έτσι τον τραγέλαφο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
Κι αυτό καθώς επί συνόλου 5.500 πρατηρίων που λειτουργούν πλέον πανελλαδικά, μόνο τα 1.908 αποστέλλουν σε τακτική βάση στοιχεία με τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζουν και πωλούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), προκειμένου να αποφανθεί ποιος παρανομεί και ποιος όχι.
Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου (Ν. 4072/2012) που υποτίθεται ότι θα διασφάλιζε την πάταξη του λαθρεμπορίου και τα ενεργά πρατήρια, αυτά δηλαδή που υποτίθεται ότι αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών δεν ξεπερνούν τα 2.952, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Tα εγγεγραμμένα πρατήρια στο σχετικό Μητρώο που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ, δηλαδή αυτά που έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών, δεν ξεπερνούν τα 4.671, όταν ο συνολικός αριθμός των εν λειτουργία πρατηρίων πανελλαδικά υπολογίζεται σε 5.500. Με άλλα λόγια, κοντά στα 1.000 πρατήρια δεν αγόρασαν ποτέ το σχετικό σύστημα και παρ’ όλα αυτά δεν έκλεισαν.

Ακρως απογοητευτικά είναι και τα λοιπά στοιχεία για το θέμα αυτό στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ. Διότι από τα 2.952 που είναι τα υποτιθέμενα ενεργά πρατήρια, στην πραγματικότητα στοιχεία με αγορές και πωλήσεις καυσίμων αποστέλλουν αδιαλείπτως μόνο τα 1.908. Δηλαδή, μόλις 35% σε σύνολο περίπου 5.000 λειτουργούντων.

Κι αυτό καθώς τα υπόλοιπα 1.044 υστερούν στην αποστολή στοιχείων για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, είτε επειδή κάποια έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη αλλά οι υπόχρεοι δεν ενημέρωσαν ηλεκτρονικά τη ΓΓΠΣ, είτε επειδή έχουν ενσκήψει σοβαρά τεχνικά προβλήματα στην αποστολή, είτε εξαιτίας μεταβολών μητρώου κ.ο.κ.

Υπάρχουν όμως και τα πρατήρια που δεν αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία, παρότι διαθέτουν σύστημα εισροών – εκροών. Πρόκειται για 1.698 πρατήρια, από τα οποία τα 1.222 δεν αποστέλλουν στοιχεία επειδή δεν διαθέτουν πιστοποιημένους ογκομετρητές, 471 λόγω μη διασύνδεσης με ευθύνη του εγκαταστάτη, 5 λόγω προβλημάτων στη μεταβίβαση κ.ο.κ.


Χωρις ποινές

Θα ανέμενε κανείς ότι σε όλα τα προαναφερόμενα πρατήρια θα είχαν επιβληθεί ποινές (πρόστιμο, αφαίρεση άδειας κ.λπ.), αφού η καταληκτική και δεσμευτική προθεσμία για την πλήρη εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών έχει λήξει από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο ελάχιστα πρόστιμα έχουν επιβληθεί, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Το σύστημα, όμως, όπως και τα άλλα μέτρα, δηλαδή τα GPS σε βυτιοφόρα και πλοιάρια, είναι απαραίτητα προκειμένου η κυβέρνηση να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο, κάτι για το οποίο διατείνεται ότι αποτελεί από τους πρωταρχικούς στόχους της.

Επιπλέον, τυχόν προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς προηγουμένως να έχει θωρακιστεί η λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει και πάλι διάπλατα την πόρτα στο λαθρεμπόριο, που για την ώρα έχει περιοριστεί στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024