Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαντλείται ο χρόνος για πολιτική λύση στη Λιβύη προειδοποιεί η Ιταλία

Εξαντλείται ο χρόνος για πολιτική λύση στη Λιβύη προειδοποιεί η Ιταλία

Ο χρόνος εξαντλείται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη απέναντι στον «εμφανή» κίνδυνο συνένωσης των τζιχαντιστών και άλλων τοπικών πολιτοφυλακών, προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -στη σκιά του φρικτού τέλους των 21 Αιγυπτίων κοπτών. Στο ΣΑ η Αίγυπτος θα ζητήσει επίσημα την έγκριση ψηφίσματος για διεθνή στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη.

Ο χρόνος εξαντλείται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη απέναντι στον «εμφανή» κίνδυνο συνένωσης των τζιχαντιστών και άλλων τοπικών πολιτοφυλακών, προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -στη σκιά του φρικτού τέλους των 21 Αιγυπτίων κοπτών.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η Αίγυπτος αναμένεται να ζητήσει επίσημα την έγκριση ψηφίσματος για διεθνή στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη.

Το Κάιρο κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ να άρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στις αναγνωρισμένες από τη διεθνή κοινότητα Αρχές της Λιβύης.

Βυθισμένη στο χάος, η Λιβύη διοικείται από δύο κυβερνήσεις που διεκδικούν την εξουσία από απόσταση -η μία πρόσκειται στο συνασπισμό των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) που ελέγχει και την πρωτεύουσα Τρίπολη, και η άλλη που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.

«Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει ρυθμούς, πριν να είναι πολύ αργά» δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι στο ιταλικό Κοινοβούλιο. «Δεν υπάρχει άπειρος χρόνος» και οι προθεσμίες για πολιτική λύση μπορεί να εκπνεύσουν, υπογράμμισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες.

Ο χρόνος είναι ακόμη πιο περιορισμένος, εξηγεί ο Τζεντιλόνι, όσο υπάρχουν «προφανείς κίνδυνοι» στη Λιβύη για συνένωση του Ισλαμικού Κράτους και τοπικών πολιτοφυλακών.

«Είμαστε απέναντι σε μια χώρα με τεράστια έκταση και ελλειμματικούς θεσμούς και αυτό έχει συνέπειες εν δυνάμει σοβαρές όχι μόνο για εμάς αλλά και για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της διαδικασίας μετάβασης στα γειτονικά αφρικανικά κράτη. Η μόνη λύση στην κρίση στη Λιβύη είναι η πολιτική λύση» επισήμανε διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία δεν θέλει ούτε «περιπέτειες και ακόμη λιγότερο σταυροφορίες».

Η Ιταλία ελπίζει ότι κατά την αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα γίνει κατανοητή η ανάγκη για «ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να ευνοηθεί ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη».

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, μεταξύ τους η Ιταλία, έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη κοινή δήλωση στην οποία τονίζουν την ανάγκη μιας «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη και απευθύνουν έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία είναι έτοιμες να στηρίξουν.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας που οι δυνάμεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία) δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν, «αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για τους Λίβυους», υπογραμμίζουν.

Ανακοινώνουν επίσης ότι ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, θα συγκαλέσει εντός των προσεχών ημερών σειρά συνεδριάσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτοί που δεν θα μετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία συμφιλίωσης θα αποκλειστούν από την «πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρουν στη δήλωσή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024