Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «μυστικά» της Κρυοσυντήρηση για την επιτυχημένη Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Τα «μυστικά» της Κρυοσυντήρηση για την επιτυχημένη Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Η υπογονιμότητα αποτελεί μια σύγχρονη «μάστιγα», αφού αφορά περισσότερα από 80 εκατομμύρια ζευγάρια, παγκοσμίως. Ο Δρ Βασίλειος Αθανασίου Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D., μας απάντησε σε τρία καίρια ερωτήματα για την Κρυοσυντήρηση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Η υπογονιμότητα αποτελεί μια σύγχρονη «μάστιγα», αφού αφορά περισσότερα από 80 εκατομμύρια ζευγάρια, παγκοσμίως. Τα επιστημονικά άλματα που έχουν συντελεστεί στον τομεά της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παρέχουν μια σειρά εναλλακτικών λύσεων σε άνδρες και γυναίκες. Ο Δρ Βασίλειος ΑθανασίουΜαιευτήρας – ΧειρουργόςΓυναικολόγος, MD, Ph.D., μας απάντησε σε τρία καίρια ερωτήματα για την Κρυοσυντήρηση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Κύριε Αθανασίου, τι ακριβώς είναι η κρυοσυντήρηση και για ποιόν λόγω θα πρέπει κάποιος να καταφύγει σε αυτήν την μέθοδο;


Η ανάπτυξη και η εξέλιξη προηγμένων τεχνικών στο χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μας δίνουν τη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης και φύλαξης των γονάδων σε άνδρες, σε γυναίκες και των εμβρύων σε ζευγάρια. Έτσι, διατηρείται η γονιμοποιητική τους ικανότητα για μελλοντική χρήση, όπου και όταν αυτό επιβάλλεται.

Τι μπορούμε να διατηρήσουμε με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης;
Στον άνδρα μπορούμε να διατηρήσουμε δείγματα σπέρματος σε περιπτώσεις ολιγοασθενοσπερμίας, υποψίας φθίνουσας πορείας της αναπαραγωγικής ικανότητας ή δυσκολίας κατά την παραγωγή σπέρματος.Επίσης τμήματα ορχικού ιστού μετά από βιοψία όρχεων σε περιπτώσεις απουσίας κινητών σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτιση.Ακόμα δείγματα σπέρματος σε περιπτώσεις που ο άνδρας πρόκειται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία.
Στη γυναίκα μη γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν για τη διατήρηση της γονιμότητάς της, είτε για ιατρικούς, είτε για κοινωνικούς/ηθικούς λόγους. Επίσης, τμήματα ωοθηκικού ιστού όταν επιβάλλεται χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η γονιμοποιητική ικανότητα.
Για ένα ζευγάρι κρυοσυντηρούνται έμβρυα σε διάφορα στάδια της εξέλιξής τους με τη μέθοδο της προοδευτικής (slowfreezing) ή της ταχείας κατάψυξης (vitrification). Η μέθοδος της προοδευτικής κατάψυξης (slowfreezing) εφαρμόζεται κυρίως στα αρχικά στάδια της εξέλιξης των εμβρύων (προπυρήνων, έμβρυα 2ης-3ης ημέρας). Αντίθετα, η μέθοδος της ταχείας κατάψυξης (vitrification), ενδείκνυται ιδιαίτερα για την κρυοσυντήρηση εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης (έμβρυα 5ης-6ης ημέρας).

Όταν γίνεται μια κρυοσυντήρηση ωαρίων, για μετέπειτα χρήση των ωαρίων αυτών σε μια εξωσωματική γονιμοποίηση, παίζει ρόλο η ηλικία των ωαρίων ή η ηλικία της μήτρας; Δηλαδή έχει σημασία σε ποια ηλικία θα κρυοσυντηρηθούν τα ωάρια;
Η γυναίκα γεννιέται με ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων τα οποία εξαντλούνται κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής. Εάν πάρουμε ένα ωάριο στην ηλικία των 25 ετών και το κρυοσυντηρήσουμε και πάρουμε και ένα ωάριο στην ηλικία των 40 ετών και το κρυοσυντήρήσουμε και τα τοποθετήσουμε αυτά σε μια μήτρα, η δυναμικότητα του ωαρίου των 25 ετών είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτό των 40 ετών.
Είναι γνωστό επίσης ότι μεγαλώνοντας η γυναίκα τα παραγόμενα από αυτήν ωάρια είναι κακής ποιότητας. Γι’ αυτόν τον λόγω σε κάθε γυναίκα η οποία μένει έγκυος άνω των 35 ετών γίνεται αμνιοπαρακέντηση και γι’ αυτόν επίσης τον λόγω στις γυναίκες άνω των 35 ετών είναι αυξημένα τα ποσοστά των αποβολών, είτε η σύλληψη έχει γίνει φυσικά, είτε με την βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Επίσης σε γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση σε μικρή ηλικία, π.χ. 34 ετών, έχουμε βάλει τα πλεονάζοντα έμβρυα τους στην κρυοσυντήρηση. Αυτή η γυναίκα αν χρησιμοποιήσει τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα όταν θα είναι σε ηλικία 45 ετών έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει εγκυμοσύνη, παρά αν χρησιμοποιούσε τα δικά της ‘φρέσκα’ ωάρια της ηλικίας των 45 ετών. Συνεπώς, μεγαλύτερη γονιμοποιητική δύναμη έχει ένα ωάριο νέας γυναίκας παρά το ωάριο της ίδιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Το ίδιο συμβαίνει αλλά σε μικρότερο βαθμό και για τα σπερματοζωάρια.

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024