Με 233 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο έβδομο Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον κ. Παυλόπουλο ψήφισαν -με απουσίες- οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, απουσίαζαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει, επειδή δεν ήθελε να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Ιωάννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Κοντός της ΝΔ (βρίσκεται στο εξωτερικό) και ο Σάββας Αναστασιάδης (βρίσκεται στο εξωτερικό), επίσης της ΝΔ.

Η κ. Γαϊτάνη εξήγησε αργότερα ότι απουσίασε για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε δήλωσή της η κ. Γαϊτάνη -μεταξύ άλλων- λέει: «Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα.»

Η ίδια πάντως δηλώνει πως συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς» τονίζει η κ. Γαϊτάνη.

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. 

»» Αλιβιζάτος: Ελπίζω ο νέος Πρόεδρος να είναι Πρόεδρος με ενεργητικό ρόλο

Παρών (32) ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές.

Το βράδυ, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη του προεδρείου μετέβησαν στο πολιτικό γραφείο του νέου Προέδρου, ώστε να τού ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

»» Παυλόπουλος: Η ύψιστη τιμή γίνεται ύψιστο καθήκον

Ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στις 13 Μαρτίου, οπότε λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια.

Διαβάστε επίσης:


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας