Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα - Κίεβο - Παρίσι, η νέα περιοδεία Κοτζιά

Αθήνα – Κίεβο – Παρίσι, η νέα περιοδεία Κοτζιά

Για το Κίεβο αναχωρεί το πρωϊ της Πέμπτης ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Για το Κίεβο αναχωρεί το πρωϊ της Πέμπτης ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να στείλει και στην ουκρανική πλευρά το μήνυμα ότι η Αθήνα, ως μία χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης. Το μήνυμα αυτό καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο, από τη στιγμή μάλιστα που η προσφάτως συμφωνηθείσα εκεχειρία στο Μινσκ εφαρμόζεται μόνο μερικώς και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν (σσ. οι δύο άνδρες είχαν συνομιλήσει για πρώτη φορά στο περιθώριο του πρώτου Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο οποίο συμμετείχε ο κ. Κοτζιάς), καθώς και με στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Στο τραπέζι θα βρεθεί μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο να παράσχει η Αθήνα βοήθεια σε θέματα κατάρτισης του νέου ουκρανικού Συντάγματος (έμφαση αναμένεται να δοθεί στο ζήτημα της προστασίας των μειονοτήτων, κάτι που απασχολεί την Αθήνα λόγω των ομογενών στη Μαριούπολη), ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, τεχνογνωσίας στο κοινοτικό δίκαιο κ.ά.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με στελέχη της ένωσης των ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας, αλλά και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Την επομένη 20 Φεβρουαρίου, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Ο έλληνας υπουργός θα βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Σε αυτή θα συζητηθεί ο συντονισμός των ενεργειών σε θέματα Νότιας και Ανατολικής Γειτονίας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική).
Ωστόσο, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητήσει ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Φαμπιούς σειρά θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το «ελληνικό πρόβλημα», δηλαδή τα επόμενα βήματα του οικονομικού προγράμματος. Ο κ. Κοτζιάς θα επιδιώξει επίσης τη συνεννόηση με τη Γαλλία επί της πρωτοβουλίας για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή (που έχει συζητηθεί τόσο με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ).

Αγγελος Αθανασόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024