Την αντίδραση κυβερνητικών κύκλων προκάλεσε η έντονη φημολογία πως Γερμανοί αξιωματούχοι επιθυμούν την απομάκρυνση του Γιάννη Βαρουφάκη, με κάποιους να φέρονται ακόμη και να έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να τον αποπέμψει από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Mega, κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για δημοσιεύματα που «επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη» σχολιάζοντας πως αυτό είναι «κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα».

«Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων» σημειώνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ακόμη ότι έχει περάσει προ πολλού η εποχή της αποικιοκρατίας όπου μια άλλη κυβέρνηση ισχυρότερης χώρας θα μπορούσε να κάνει κεντρικές επιλογές και να υποδεικνύει σε μια άλλη χώρα ποιοι θα είναι υπουργοί και ποιοι δεν θα είναι.

Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν διαπραγματεύεται με σοβαρό τρόπο, επισημαίνοντας ότι το Eurogroup δεν είναι αμφιθέατρο Πανεπιστημίου για να δίνει διαλέξεις.

Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύει «Το Βήμα», καθώς σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος των σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά Θέματα Γιόαχιμ Πος αμφισβήτησε τον επαγγελματισμό του Γιάννη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ακατάλληλο και ζητώντας την αντικατάστασή του.

«Προκαλεί παντού σύγχυση. Αντί να παραδώσει στους ομολόγους του έναν γραπτό κατάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, τους έβγαλε έναν ημίωρο λόγο κενό πολιτικού περιεχομένου» φέρεται να δήλωσε ο κ. Πος.

Το ίδιο αίτημα φέρεται να επανέλαβε και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα σε συνάντησή του με υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος του απάντησε: «Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνησή της είναι δική της υπόθεση. Σας παρακαλώ να μείνετε στα θέματα συνεργασίας που προκύπτουν από το διπλωματικό σας ρόλο».

Δυσφορία όμως, για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών εκφράζει και το Παρίσι. Η γνωστή δημοσιογράφος Carolyn Rou, μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο, σχολίασε τη στάση του Γιάννη Βαρουφάκη στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως το Ελιζέ θεωρεί ότι βρίσκεται σε άλλο πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ