Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες: Κινητικότητα στο γκισέ χωρίς μαζικές αναλήψεις

Τράπεζες: Κινητικότητα στο γκισέ χωρίς μαζικές αναλήψεις

Αυξημένη είναι από το πρωί της Τρίτης η κινητικότητα στα υποκαταστήματα των τραπεζών, μετά το προσωρινό ναυάγιο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όμως οι εκροές είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Αυξημένη είναι από το πρωί της Τρίτης η κινητικότητα στα υποκαταστήματα των τραπεζών, μετά το προσωρινό ναυάγιο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όμως οι εκροές είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η αποτυχία εύρεσης λύσης στο Eurogroup έχει προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μετουσιώνεται σε κύμα μαζικών αναλήψεων.

Σε απόλυτες τιμές, όπως εκτιμούν κορυφαίοι τραπεζίτες, οι εκροές την Τρίτη αναμένεται να κυμανθούν ανάμεσα στα 600 εκάτ. με 800 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή πριν τις εκλογές είχαν φτάσει το 1,5 δις. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως προσθέτουν είναι σαφώς αυξημένες, μια και μετεκλογικά οι εκροές των χρημάτων κυμαίνονταν ανάμεσα στα 300 και τα 400 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Πάντως, τα ίδια στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι –σε περίπτωση που τελικά βρεθεί άμεσα κάποια λύση- η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων αυτών θα επιστρέψει στα χαρτοφυλάκιά τους. Όπως εξηγούν, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αναλήψεις της τάξης των 2.000 με 5.000 ευρώ «για παν ενδεχόμενο», χρήματα τα οποία θα βρουν το δρόμο τους προς το γκισέ, μόλις ηρεμήσει η κατάσταση.

Συνολικά, από τα 20 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις αρχές Δεκεμβρίου, περίπου 10 δισ. ευρώ πήραν το δρόμο τους για θυρίδες, σεντούκια και …στρώματα, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι τους ξοδεύτηκε σε φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τράπεζας δεν είναι πολλά, καθώς κυμαίνονται ανάμεσα σε 3.000 και 5.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, ώστε να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ρευστότητας για παν ενδεχόμενο.

Περίπου 6 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως σε ομολογιακά εξωτερικού και διαχείρισης διαθεσίμων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η επένδυση έγινε σε δολάρια, καθώς οι καταθέτες εξέφραζαν το φόβο τους για τις μελλοντικές εξελίξεις ευρύτερα στην Ευρωζώνη και θέλησαν να αποφύγουν το ενιαίο νόμισμα. Επίσης, ένα κομμάτι επενδύθηκε απευθείας σε ξένα ομόλογα, είτε γερμανικά είτε αμερικανικά, καθώς και σε εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος, τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες (παρά τους αυξημένους ελέγχους σε όλα τα εμβάσματα προς το εξωτερικό), τους οποίους στην πλειονότητά τους είχαν ήδη ανοίξει εκ των προτέρων οι ενδιαφερόμενοι.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι και το 2012, όταν είχαμε αντίστοιχη μαζική εκροή των καταθέσεων, χρειάστηκε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν φύγει εκτός συνόρων. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα μετρητά γύρισαν σχετικά γρήγορα στις τράπεζες, όμως οι καταθέσεις και τα ομόλογα άργησαν να επιστρέψουν και μεγάλο κομμάτι των ποσών αυτών βρίσκεται ακόμη στο εξωτερικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024