Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Πολύ βοηθητική η «ομπρέλα» που θα παρέχει το πρόγραμμα

Ντάισελμπλουμ: Πολύ βοηθητική η «ομπρέλα» που θα παρέχει το πρόγραμμα

Τονίζοντας ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίησης της κατάστασης σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η παράταση του προγράμματος είναι η καλύτερη δυνατή λύση, καθώς η «ομπρέλα» που μπορεί να παράσχει είναι «πολύ βοηθητική» και εξασφαλίζει και τον αναγκαίο χρόνο για διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Επιμένοντας στη σκληρή γραμμή ο Β.Σόιμπλε λέει ότι «παραμένει ανοιχτό εάν θέλει ένα πρόγραμμα ή όχι» και ότι η ενότητα της Ευρωζώνης εξαρτάται μόνο από την Αθήνα.

Τονίζοντας ότι υπάρχει «αμοιβαίο ενδιαφέρον» για τη σταθεροποίηση της κατάστασης σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η παράταση του προγράμματος είναι η καλύτερη δυνατή λύση, καθώς η «ομπρέλα» που μπορεί να παράσχει είναι «πολύ βοηθητική» και εξασφαλίζει και τον αναγκαίο χρόνο για διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Επιμένοντας στη σκληρή γραμμή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ρίχνει το μπαλάκι στην Ελλάδα λέγοντας ότι «παραμένει ανοιχτό εάν θέλει ένα πρόγραμμα ή όχι», αλλά και ότι η ενότητα της ευρωζώνης, την οποία ο ίδιος επιθυμεί, εξαρτάται μόνο από την Αθήνα.

«Θα περιμένουμε και θα αξιολογήσουμε την κατάσταση. Θεωρώ ότι έχουμε αμοιβαίο ενδιαφέρον να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για την Ελλάδα και ότι η ομπρέλα που ένα πρόγραμμα μπορεί να παράσχει θα είναι πολύ βοηθητική και επίσης θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να συζητήσουμε για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις αν αυτές απαιτούνται. Επομένως θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ολλανδος υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ απερχόμενος από το ECOFIN, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 της Τρίτης.

Σόιμπλε: Από την Αθήνα εξαρτάται η ενότητα της ευρωζώνης

Πιο σκληρός και απότομος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι «παραμένει ανοιχτό εάν η Ελλάδα θέλει ένα πρόγραμμα ή όχι», υπογραμμίζοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και στις 27 Φεβρουαρίου.

Η παράταση του προγράμματος έχει νόημα μόνο αν η Ελλάδα έχει σκοπό να το ολοκληρώσει τόνισε, προσθέτοντας πως «θέλουμε ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό». Αν η Ελλάδα δεν θέλει να μείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να το επεκτείνουμε, είπε.

Σημείωσε δε ότι πάντα λέγαμε ότι κάθε πρόγραμμα πρέπει να αξιολογείται από τους τρεις θεσμούς, ανεξαρτήτως πώς επιλέγουμε να τους ονομάζουμε.

«Πρέπει να επιλέξει εάν θέλει αυτό το πρόγραμμα ή όχι. Δεν φαίνεται να ξέρει τι θέλει», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή.

«Θέλω η ζώνη του ευρώ να παραμείνει ενωμένη και όλοι πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό. Το αν θα παραμείνει ως έχει εξαρτάται μόνο από την Αθήνα», υπογράμμισε ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι θα γίνει εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση;

Δεν έχει νόημα να κάνει κανείς εικασίες για το τι θα συμβεί αν το ελληνικό πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί ομαλά, δήλωσε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας πάντως πως ό,τι και να συμβεί, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα έλθουν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις.

Σημείωσε πάντως ότι οι αγορές δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από τη διαμάχη.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε που χθες (Τρίτη) είπε ότι λυπάται τους έλληνες λόγω της ανευθυνότητας της κυβέρνησης τους, είπε ότι μέχρι τώρα «δεν έχουμε καταλάβει αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τους Έλληνες πολίτες».

«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη» πρόσθεσε, «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της».

Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Γ.Βαρουφάκη», σημειώνοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης του δήλωσε ότι αισθάνεται ντροπή για το σκίτσο που παρουσιάζει τον Γερμανό υπουργό σαν ναζί στην Ελλάδα.

«Υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup»

Ο κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχει πλήρης συναίνεση εντός του Eurogroup σε ότι αφορά το ελληνικό θέμα.

«Πολλοί Ευρωπαίοι ομόλογοι, επισήμαναν τις χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς τους από την Ελλάδα», είπε με νόημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024