Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δίωξη εις βάρος δύο ακόμα ατόμων για τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

Δίωξη εις βάρος δύο ακόμα ατόμων για τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

Ποινική δίωξη εις βάρος δύο ακόμα ατόμων άσκησαν  οι Αρχές της Δανίας σχετικά με τις φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη. Τα δύο αυτά άτομα θεωρούνται συνεργοί του βασικού δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Περιγράφεται ως άτομο με «βίαιο παρελθόν» και εικάζεται ότι ήθελε να μιμηθεί τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ποινική δίωξη εις βάρος δύο ακόμα ατόμων άσκησαν οι Αρχές της Δανίας σχετικά με τις δύο φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη.

Ο δράστης που έπεσε νεκρός περιγράφεται ως άτομο με «βίαιο παρελθόν» και εικάζεται ότι ήθελε να μιμηθεί τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι. Στις επιθέσεις τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο φερόμενος ως δράστης -ένας 22χρονος, γεννημένος στη Δανία- ήταν γνωστός στις Αρχές για δραστηριότητες που σχετίζονται με συμμορίες, καθώς και για κατοχή όπλων.

Αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του άνδρα, μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ομαρ ελ-Χουσέιν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο δράστης των επιθέσεων «εμπνεύστηκε» από την ιδεολογία τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο επιθεωρητής της Αστυνομίας Τόρμπεν Μόλγκααρντ Γιένσεν είπε ότι ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές αλλά ότι οι Αρχές δεν γνώριζαν να «είχε ταξιδέψει στη Συρία ή στο Ιράκ».

Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα την εθνικότητά του, είπαν μόνο ότι προερχόταν από την Κοπεγχάγη.

Η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα σε Internet καφέ, κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο ύποπτος ως δράστης των χθεσινών επιθέσεων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί.

Νεκρός από τα πυρά του ενόπλου έπεσε ο δανός ντοκιμαντερίστας, Φιν Νέργκααρντ.

Η εκδήλωση που μπήκε στο στόχαστρο γινόταν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο Krudttønden στο Έστερμπρο, βόρεια του κέντρου της πόλης, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».
{{{ map }}}
Θεωρείται πιθανό πως στόχος ήταν ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση και ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands Posten. Ο Βιλκς έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία.


Λίγο αργότερα έπεσαν πυροβολισμοί και σε συναγωγή στην Κοπεγχάγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εβραίος και να τραυματιστούν άλλοι δύο αστυνομικοί.

«Η Δανία χτυπήθηκε από την τρομοκρατία» δήλωσε η δανή πρωθυπουργός Χέλε Θόρινγκ- Σμιτ. «Δεν γνωρίζουμε το κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις του φερόμενου δράστη, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν τη Δανία. Θέλουν να πλήξουν την ελευθερία του λόγου μας» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024