Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανός απεσταλμένος: Η Λιβύη μπορεί να γίνει η Σομαλία της Μεσογείου

Βρετανός απεσταλμένος: Η Λιβύη μπορεί να γίνει η Σομαλία της Μεσογείου

Την ανησυχία ότι εάν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης στη Λιβύη της μετά-Καντάφι εποχής αποτύχουν, τότε η Λιβύη θα μπορούσε να γίνει μία «Σομαλία στη Μεσόγειο», εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης για την περιοχή. Ο Τζόναθαν Πάουελ προειδοποίησε ότι η βία στη Λιβύη θα μπορούσε να επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες, καθώς και στην Ευρώπη.

Την ανησυχία ότι εάν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης στη Λιβύη της μετά-Καντάφι εποχής αποτύχουν, τότε η Λιβύη θα μπορούσε να γίνει μία «Σομαλία στη Μεσόγειο», εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης για την περιοχή.

Ο Τζόναθαν Πάουελ προειδοποίησε ότι η βία στη Λιβύη θα μπορούσε να επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες, καθώς και στην Ευρώπη.

Ο βάρβαρος αποκεφαλισμός 21 αιγύπτιων κοπτών και η μαζική φυγή μεταναστών προς την Ιταλία αποτελούν σκληρή υπενθύμιση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Λιβύη.

Τόνισε ότι αν και είναι απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως μέτρα, «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται εν μία νυκτί. Πρέπει να οικοδομηθεί ξανά η εμπιστοσύνη που έχει πληγεί».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κάμερον -και πρώην προσωπάρχης του Τόνι Μπλερ- συνεργάζεται με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μπερναρντίνο Λεόν για να βρεθεί λύση απέναντι στο επικίνδυνο αδιέξοδο.

Οι δύο βασικές οργανώσεις, η Αυγή της Λιβύης στην Τρίπολη και τα δυτικά της χώρας και η Καράμα στα ανατολικά, χωρίζονται σε αντίπαλους ηγέτες, κυβερνήσεις και μαχητές, κάποιοι από τους οποίους είναι ισλαμιστές, αναφέρει ο Guardian. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη δράση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, με την εκτέλεση των κοπτών που είχαν απαχθεί στη Λιβύη και την επίθεση σε ξενοδοχείο της Τρίπολης.

«Φυσικά, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή εάν δεν υπάρχει μία σχετικά ισχυρή κυβέρνηση που να στηρίζουν όλοι» είπε ο Πάουελ.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία προς τα κάτω, η Λιβύη θα μπορούσε να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος. Θα μπορούσε να γίνει μία Σομαλία στη Μεσόγειο, γεγονός που θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Τυνησία, το μοναδικό λαμπερό αστέρι που έχει απομείνει από την Αραβική Άνοιξη, ενώ (θα μπορούσε να έχει συνέπειες) για την Αίγυπτο, αλλά και για την νότια Ευρώπη και τελικά και για εμάς (σ.σ. τη Βρετανία)» είπε.

Σήμερα, Δευτέρα, η Αίγυπτος απάντησε με αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των τζιχαντιστών σε Ντέρνα Μπεν Τζαουάντ και Σύρτη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 τζιχαντιστές νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν «έντονα» τους αποκεφαλισμούς 21 Αιγυπτίων Κοπτών στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «άνανδρη και απεχθή» ενέργεια, κρίνοντας πως καταδεικνύει «για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα» των τζιχαντιστών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΑ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως το Ισλαμικό Κράτος θα «αποτύχει», ενώ τόνισε πως «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος πρέπει να ξεριζωθούν».

Ακόμη, το Συμβούλιο τονίζει ότι «αυτές οι πράξεις βαρβαρότητας οι οποίες διαπράττονται από το Ισλαμικό Κράτος δεν εκφοβίζουν αλλά ενισχύουν την αποφασιστικότητα» των κρατών μελών του να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσαν να συγκληθεί το ΣΑ για να αποφασίσει τη λήψη «νέων μέτρων» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν από τη δική του πλευρά κατήγγειλε «μια βάρβαρη ενέργεια», ενώ τόνισε πως «ο διάλογος» θα δώσει «την καλύτερη ευκαιρία στη Λιβύη να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση» που αντιμετωπίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024