Πρετ: Ευελιξία στη διάρκεια του ELA σε μία «συστημική κρίση»
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negócios ότι ο μηχανισμός έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε -ως προς τη διάρκειά του- να εφαρμοσθεί με μεγαλύτερη ευελιξία σε μία «συστημική» κρίση. Ξεκαθάρισε δε πως ο ELA χορηγείται σε τράπεζες και όχι σε χώρες.
Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) είναι προσωρινή, αλλά ενδεχομένως να είναι απαραίτητη μία ευελιξία σχετικά με τον χρόνο διάρκειάς της εν μέσω μίας «συστημικής κρίσης» υποστήριξε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ.
Ο Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negócios ότι αυτό είναι ένα «ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί», το τι δηλαδή απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Reuters τυχόν αποτυχία συμφωνίας για την Ελλάδα θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες καθίσταντο αφερέγγυες, η ΕΚΤ δεν θα είχε πολλές επιλογές παρά να διακόψει την χορήγηση του έκτακτου μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.
Ερωτηθείς αν ο ELA θα μπορούσε να παραταθεί επί μήνες, ο Πρετ απάντησε ότι ο μηχανισμός «μόνον προσωρινός μπορεί να είναι και να χορηγείται μόνο σε φερέγγυες τράπεζες». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Σε μία συστημική κρίση, ενδεχομένως να απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια».
Ερωτηθείς αν μία χώρα που έχει αποκλειστεί από τον ELA, θα αποκλειόταν και από την ευρωζώνη, ο Πρετ είπε: «Ο ELA χορηγείται σε τράπεζες, όχι σε χώρες. Και δεν θα σχολιάσω υποθετικά σενάρια. Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λαμπαδηδρόμος στην Αθήνα o γιατρός που ανακάλυψε φάρμακο για τον καρκίνο και είναι μέτοχος των Lakers
- Μερική απασχόληση: Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη – Τι ισχύει για την Ελλάδα
- Πάνος Ρούτσι: Πώς έμαθε για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – Για αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση
- Κικίλιας: «Να ξυπνήσει η Ευρώπη, να ξανασχεδιαστούν πολιτικές» για τον πρωτογενή τομέα
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» με Ελ Κααμπί στο αεροδρόμιο – Υπέγραψε memorabilia από τον τελικό του Conference League (vids)
- Κ. Καραμανλής: Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους αγρότες και κτηνοτρόφους


