Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρά την εκεχειρία, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε τμήματα της Ουκρανίας

Παρά την εκεχειρία, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε τμήματα της Ουκρανίας

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείτο «σε γενικές γραμμές», σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο παραβιάσεις σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές, ανάμεσά τους και στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν την Κυριακή.

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείτο «σε γενικές γραμμές», σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο παραβιάσεις σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές, ανάμεσά τους και στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν την Κυριακή.

Ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο διαπίστωσαν ότι η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία «είναι ικανοποιητική σε γενικές γραμμές, παρά τα τοπικής κλίμακας περιστατικά, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν σύντομα», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαπίστωση έγινε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των τεσσάρων ηγετών σήμερα, Κυριακή, λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

Στο Κίεβο, εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές θέσεις έγιναν 60 φορές στόχος πυρών από την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός.

«Ενοπλες ομάδες έβαλαν εναντίον των δυνάμεών μας 60 φορές με κάθε τύπο όπλου, περιλαμβανομένων και εκτοξευτήρων ρουκετών τύπου Grad», δήλωσε ο Ανατόλι Στέλμαχ, διευκρινίζονατς ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε είναι το «θερμότερο σημείο».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες έχουν σχέδιο να καταλάβουν την πόλη από τα δυτικά.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, φιλορώσοι αυτονομιστές απέρριψαν την εκεχερία, λέγοντας ότι αυτή δεν ισχύει για το Ντεμπάλτσεβε, επίκεντρο των συγκρούσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Φυσικά μπορούμε να ανοίξουμε πυρ (στο Ντεμπάλτσεβε). Είναι δικό μας έδαφος» είπε ο διοικητής των ανταρτών, Έντουαρντ Μπαρούσιν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Η περιοχή είναι εσωτερική. Δική μας. Και το εσωτερικό είναι εσωτερικό. Αλλά στη γραμμή των συγκρούσεων δεν σημειώνεται ανταλλαγή πυρών» τόνισε.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που είναι υπεύθυνος για την εποπτεία της εκεχειρίας, ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές του δεν είχαν πρόσβαση στο Ντεμπάλτσεβε.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Φιλορώσοι και ουκρανικός στρατός έλαβαν εντολή να κατεβάσουν τα όπλα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

«Ελπίζω ότι δεν θα χαραμιστεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για να ξεκινήσει μία μακρά και δύσκολη ειρηνευτική διαδικασία για πολιτική συμφωνία» είπε ο ουκρανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας την έναρξη της εκεχειρίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν η Ουκρανία δεχθεί πλήγμα, «δεν θα στρέψει και το άλλο μάγουλο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024