Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τo αίμα στην ανατολική Ουκρανία ρέει ενώ όλοι περιμένουν την εκεχειρία

Τo αίμα στην ανατολική Ουκρανία ρέει ενώ όλοι περιμένουν την εκεχειρία

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι συγκρούσεις δεν κόπασαν μετά το Μινσκ: Το Κίεβο μιλά για οκτώ νεκρούς στρατιώτες μέχρι το πρωί της Παρασκευής και οι φιλορώσοι για τρεις νεκρούς άμαχους στις θερμές περιοχές. Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται σε επαφή, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι περιμένει να τηρηθούν όλα τα σημεία της συμφωνίας ενώ η ΕΕ κρατά στάση αναμονής για τις κυρώσεις, αναλόγως της έκβασης.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι συγκρούσεις δεν έχουν κοπάσει ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μινσκ: Το Κίεβο μιλά για οκτώ νεκρούς στρατιώτες μέχρι το πρωί της Παρασκευής και οι φιλορώσοι για τρεις νεκρούς άμαχους στις θερμές περιοχές.

Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται σε επαφή, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι περιμένει να τηρηθούν όλα τα σημεία της συμφωνίας ενώ η ΕΕ κρατά στάση αναμονής για τις κυρώσεις, αναλόγως της έκβασης.

Οι μέχρι τώρα άμεσες αποτυχίες κάθε εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ δεν επιτρέπουν βεβαιότητα πως η κατάσταση ξεκινά να αποκλιμακώνεται την Κυριακή. Ολάντ και Μέρκελ, η πρωτοβουλία των οποίων ήταν εκείνο που οδήγησε στη νέα συνολικότερη συμφωνία, δεν έχουν κρύψει πως η νέα υπογραφή της συμφωνίας μένει ακόμη «ακτίδα ελπίδας» μέχρι να επαληθευτεί και στην πράξη.

Στο καθημερινό πλέον «ανακοινωθέν πεσόντων» από το Κίεβο, ο στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής πως το τελευταίο 24ωρο (αφού δηλαδή είχε επέλθει συμφωνία στο Μινσκ) είχαν σκοτωθεί οκτώ στρατιώτες.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη των φιλορώσων ανέφεραν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άμαχοι στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην ανατολική Ουκρανία ανέφερε πως το πρωί της Παρασκευής τα πλήγματα στις πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ συνεχίζονταν, έστω κι αν η έντασή τους φαινόταν μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ρωσία: «Περιμένουμε εφαρμογή και στη συνέχεια άρση κυρώσεων»

Από την πλευρά της Μόσχας, το Κρεμλίνο ανέφερε πως οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας παραμένουν σε επαφή για την ουκρανική κρίση και σύντομα αναμένεται να έχουν και τηλεφωνική επικοινωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας.

«Περιμένουμε να εφαρμοστούν όλα τα σημεία της συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ.

Ο ίδιος ωστόσο διέψευσε πως η Μόσχα είχε αναλάβει δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια του Μινσκ για το ζήτημα της ουκρανής πιλότου Ναντέζντα Σαβτσένκο, η οποία κρατείται στη Ρωσία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε αναφέρει πως είχε συμφωνηθεί η απελευθέρωσή της, κάτι που ο Πέσκοφ είπε ότι θα κριθεί από ρωσικό δικαστήριο.

Παράλληλα, μετά τις αναφορές σχετικά με τις κυρώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ εξέφρασε την «ελπίδα» της Μόσχας πως η συμφωνία του Μινσκ θα ανοίξει το δρόμο για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως υπάρχει η ευκαιρία να βάλουμε στην άκρη αυτά τα προβλήματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές, και κυρίως οι επιχειρήσεις, έχουν κουραστεί από αυτήν την κατάσταση» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024