Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάιρο: Ελεύθεροι με εγγύηση οι δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera

Κάιρο: Ελεύθεροι με εγγύηση οι δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera

Δικαστήριο στο Κάιρο διέταξε την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων του Al Jazeera Μπάχερ Μοχάμεντ και Μοχάμεντ Φαχμί κατά την έναρξη της νέας δίκης σε βάρος τους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και «προπαγάνδας» υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν και η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου. Προηγήθηκε η απελευθέρωση και απέλαση του συναδέλφου τους Πίτερ Γκρεστ.

Δικαστήριο στο Κάιρο διέταξε την αποφυλάκιση με την καταβολή εγγύησης των δύο δημοσιογράφων του Al Jazeera Μπάχερ Μοχάμεντ και Μοχάμεντ Φαχμί κατά την έναρξη της νέας δίκης σε βάρος τους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και «προπαγάνδας» υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν και η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Μοχάμεντ Φαχμί αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 28.895 ευρώ, ενώ δεν ορίστηκε εγγύηση για τον Μπάχερ Μοχάμεντ.

Την 1η Φεβρουαρίου αποφυλακίστηκε και απελάθηκε ο επίσης κρατούμενος συνάδελφός τους Πίτερ Γκρεστ αφού πέρασε 400 ημέρες σε φυλακή του Καΐρου.

Ο Μοχάμεντ, μαζί με τον αυστραλιανό Πίτερ Γκρεστ και τον καναδο-αιγύπτιο Μοχάμεντ Φαχμί, καταδικάστηκαν πέρυσι σε ποινές κάθειρξης επτά έως δέκα ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων προς υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας -η οποία κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση από το νέο αιγυπτιακό καθεστώς και τέθηκε εκτός νόμου.

Και οι τρεις δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό το 2013. Σύσσωμοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες λέγοντας ότι έκαναν απλώς τη δουλειά τους και καταγγέλλοντας δίκη-παρωδία.

Τα Ηνωμένα Έθνη, κυβερνήσεις, οργανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, καθώς και πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, έχουν κατακεραυνώσει το Κάιρο για τη φυλάκιση των δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν με παντελή απουσία αποδείξεων -και μάλιστα βιντεοσκοπημένο υλικό που χρησιμοποίησε η εισαγγελία εις βάρος τους ανήκε σε άλλα δίκτυα και όχι το Al Jazeera.

Οι δημοσιογράφοι κρατούνταν επί μήνες χωρίς δίκη κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία», ενόσω οι Αρχές κορύφωναν την εκστρατεία καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία και κηρύχθηκε παράνομη με τους ηγέτες και τους υποστηρικτές της να δικάζονται και να καταδικάζονται μαζικά σε θάνατο.

Οι αιγυπτιακές αρχές κατηγορούν το Al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ότι αποτελεί φερέφωνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024