Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πατούλης: Δεν γνωρίζουμε ποιο μοντέλο προτείνεται για τα απορρίμματα

Πατούλης: Δεν γνωρίζουμε ποιο μοντέλο προτείνεται για τα απορρίμματα

Μιλώντας σε συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήλωσε πως «δεν ξέρουμε και ποιο ακριβώς προτείνεται και αυτό μας κάνει καλοπροαίρετα επιφυλακτικούς».

Την άποψη ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν συμμετοχή στον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά η αρμοδιότητα να ανήκει στους δήμους, ανέπτυξε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μιλώντας σε συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «το μοντέλο Σγουρού είναι το ιδανικό. Αλλά δεν ξέρουμε και ποιο ακριβώς προτείνεται και αυτό μας κάνει καλοπροαίρετα επιφυλακτικούς».

«Το ίδιο επιφυλακτικούς» σημείωσε, «μας κάνει και ο τρόπος που επέλεξε η Περιφερειακή Αρχή, με μια επιστολή- τελεσίγραφο ουσιαστικά προς την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, με την οποία μας ζητήθηκε να προτείνουμε σε δύο μήνες εναλλακτικό σχέδιο, όταν οι προηγούμενοι έκαναν 20 χρόνια».

«Μας ζητήθηκε το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς να μας έχει πει η Περιφέρεια πού είναι το δικό της αποκεντρωμένο σύστημα που φιλοδοξεί να εφαρμοσθεί σταδιακά. Και το κυριότερο, πού είναι το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του» τόνισε ο κ. Πατούλης. Και πρόσθεσε: «Δεν μας είπε η Περιφέρεια επίσης, αν οι υπηρεσίες της έχουν εντοπίσει και μελετήσει τους χώρους εκείνους που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η αποκεντρωμένη συγκέντρωση των απορριμμάτων».

«Υπάρχουν οι χώροι;» αναρωτήθηκε ο κ. Πατούλης, θέτοντας το ζήτημα της εύρεσης και αδειοδότησης χώρων στους δήμους. «Κι αν ναι, σε ποιους δήμους βρίσκονται;». «Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ή πρέπει ο κάθε δήμος να βρει τον δικό του χώρο;». «Κι αν είναι να βρούμε εμείς τους χώρους, η Περιφέρεια γιατί πρέπει να έχει λόγο;» ρώτησε.

Ο κ. Πατούλης τάχθηκε υπέρ ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης, αλλά όχι υπέρ ενός ενιαίου σχεδίου διαχείρισης, αφού κάθε περιοχή θα πρέπει να αναπτύξει το δικό της σχέδιο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές της.

Θέλοντας να επισημάνει την «ποικιλομορφία» στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους, σημείωσε ότι καταρχήν υπάρχουν δήμοι στην Περιφέρεια που έχουν δρομολογήσει επιτυχημένες πολιτικές -και επιθυμούν να περάσει ο σχεδιασμός στον α’ βαθμό- και δήμοι «που τρώνε πρόστιμα το ένα μετά το άλλο και επιθυμούν να σπάσει ο σχεδιασμός για να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους σε άλλες Περιφέρειες».

Όσον αφορά στην τελευταία κατηγορία, αναφέρθηκε στους δήμους της Τρίπολης, του Πύργου, της Ζακύνθου, στους οποίους επιβάλλονται συνέχεια πρόστιμα και επιδιώκουν να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους σε άλλες περιφέρειες.

Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, αναφέρθηκε σε δήμους, όπως η Κατερίνη, η Αμφιλοχία, η Αλεξανδρούπολη, που έχουν προχωρήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ζητούν να φύγει η αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες και τους ΦοΣΔΑ.

Την ίδια στιγμή, οι δήμοι στις μεγάλες Περιφέρειες είναι πλήρως εξαρτημένοι από τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων). Στην περίπτωση αυτή, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια πρέπει μεν να έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό, αλλά η αρμοδιότητα να ανήκει στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης κατέληξε σημειώνοντας ότι η ΚΕΔΕ λέει «ναι στη συνεργασία με την Περιφέρεια» και ότι «η περιφέρεια ορθά έχει αποφασίσει την αναθεώρηση». Αλλά θα πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία προκειμένου οι δήμοι να αποφασίσουν «εάν η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι συμφέρουσα για τους δήμους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024