Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σημείο καμπής για την ουκρανική κρίση η τετραμερής κορυφής

Σημείο καμπής για την ουκρανική κρίση η τετραμερής κορυφής

«Αντιμέτωποι» στο Μινσκ οι Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ για την τετραμερή σύνοδο κορυφής που περιγράφεται ως σημείο καμπής προς το καλύτερο ή το χειρότερο στην εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης. Έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο «σε όλο το ουκρανικό έδαφος» εάν αποτύχει η σύνοδος και κλιμακωθεί περαιτέρω η βία δηλώνει ο Πέτρο Ποροσένκο. Με ποιες θέσεις προσέρχονται όλες οι πλευρές...

«Αντιμέτωποι» στο Μινσκ οι Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ για την τετραμερή σύνοδο κορυφής που περιγράφεται ως σημείο καμπής προς το καλύτερο ή το χειρότερο στην εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης.

Η σύνοδος ξεκίνησε με μια «κλειστή» συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων ηγετών, όπως ανέφεραν Γάλλοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Θα συνεχιστεί με τις διαπραγματεύσεις στις οποίες θα παρίστανται και οι σύμβουλοί τους σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο, χωρίς να χαμογελάσουν σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, αντήλλαξαν μια σύντομη χειραψία, ενώ κοντά τους βρίσκονταν η Μέρκελ και ο Ολάντ.

Έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο «σε όλο το ουκρανικό έδαφος» εάν αποτύχει η σύνοδος και κλιμακωθεί περαιτέρω η βία δήλωσε νωρίτερα, ο Πέτρο Ποροσένκο.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά αν χρειάζεται, θα σπάσουμε τα μούτρα του εχθρού. Αν πρέπει να υπερασπίσουμε τη γη μας, θα το κάνουμε. Δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές επιλογές» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο Μινσκ.

«Η προτεραιότητα είναι κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις» υπογράμμισε.

Και απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα μιας «ομοσπονδιοποίησης» της Ουκρανίας, η οποία προτείνεται από τη Ρωσία και θα επέτρεπε να εμποδιστεί η φιλοδυτική κατεύθυνση της Ουκρανίας μέσω του δικαιώματος του βέτο που θα είχαν οι φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

Οι θέσεις στο Μινσκ

Ουκρανία: Αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στις αποσχισθείσες περιοχές, αν και στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ θα μπορούσε να χορηγηθεί καθεστώς μεγαλύτερης αυτονομίας. Αφοπλισμός των δυνάμεων των αυτονομιστών, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Επαναφορά ουκρανικού ελέγχου στη μεθόριο Ουκρανίας-Ρωσίας. Πλήρης ανταλλαγή κρατουμένων.

Φιλορώσοι αυτονομιστές: Διαχωρισμός από την υπόλοιπη Ουκρανία και αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Όχι στον αφοπλισμό των δυνάμεών τους. Αμνηστία για τους ηγέτες των αυτονομιστών.

Ρωσία: Νομικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. Πλήρης αυτονομία για το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ σε ομοσπονδιοποιημένο σύστημα -όχι απαραίτητα ανεξαρτησία. Δεν επιστρέφει η Κριμαία στην Ουκρανία. Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις εμπόλεμες ζώνες.

ΕΕ και ΗΠΑ: Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τερματισμός της ρωσικής ανάμειξης στην ανατολική Ουκρανία. Απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων και βαρέων όπλων. Αποτελεσματική επιτήρηση της μεθορίου Ρωσίας-Ουκρανίας και δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Πλήρης δημοκρατίας στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Η γαλλογερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός αναφέρεται στην Ευρώπη ως «μία από τις τελευταίες ευκαιρίες» για την ουκρανική κρίση, πάντως η γερμανική πλευρά ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για την έκβαση της συνόδου.

Η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μινσκ με στόχο να μπει ένα τέλος στην ουκρανική κρίση, συνιστά μόνο «μια αχτίδα ελπίδας» και το αποτέλεσμά της είναι «αβέβαιο», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Η σύνοδος «είναι μια αναλαμπή ελπίδας αλλά τίποτα περισσότερο. Είναι αβέβαιο εάν θα μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αμφιβολίες που έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Μέρκελ θα συνοδεύεται στη σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο σκεπτικισμός του Βερολίνου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, έρχεται πάντως σε αντίθεση με δήλωσε του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ για «αξιοσημείωτη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις.

Ρωσική διπλωματική πηγή που επικαλέστηκε το Reuters εκτίμησε πως υπάρχει «πιθανότητα 70%» να επιτευχθεί συμφωνία. «Οι ηγέτες δεν πηγαίνουν χωρίς λόγο στο Μινσκ» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «ένα σημείο καμπής, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο», σημειώνοντας ότι προσφέρεται στη Ρωσία «μία ευκαιρία να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης».

«Εάν βρεθεί μία συμφωνία, αυτό δεν θα είναι το τέλος των δυσκολιών. Όμως εάν το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι αρνητικό, τότε όλες οι πιθανότητες, όλες οι εξελίξεις που μπορεί να φανταστεί κανείς είναι δυνατές και ορισμένες από αυτές τις προοπτικές είναι ανησυχητικές» δήλωσε η Μογκερίνι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Απόψε, προσφέρεται στη Ρωσία η ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπεύθυνος παράγοντας και να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αυτονομιστές ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση, να αποκατασταθεί η ειρήνη και να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες που έχει παραβιάσει. Η ευκαιρία είναι εκεί, πρέπει να την αδράξει και να βάλει τέλος στη σύγκρουση» υπογράμμισε.

Νωρίτερα, η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει πως οι Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για σύντομη ανασκόπηση της κατάστασης και συμφώνησαν «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια μέχρι τέλους» στη συνάντηση στο Μινσκ.

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να πάρει την Πέμπτη μέρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024