Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, αγκάθι η «παράταση» στην κοινή ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, αγκάθι η «παράταση» στην κοινή ανακοίνωση

Εν αναμονή της έκδοσης κοινής ανακοίνωσης από το Eurogroup, καθώς οι εργασίες του Συμβουλίου του ολοκληρώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο τη Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup, όπου θα κριθούν όλα. Η καθυστέρηση αποδίδεται στη σημασία που έχουν οι διατυπώσεις στην κοινή ανακοίνωση και ειδικά η λέξη «παράταση».

Εν αναμονή της έκδοσης κοινής ανακοίνωσης από το Eurogroup, καθώς οι εργασίες του Συμβουλίου του ολοκληρώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν λεπτομερές υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο και να συζητηθεί την Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup.

Όπως όλα δείχνουν, όλα θα κριθούν -όπως αναμενόταν- στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup, αναμένεται να εκφράζεται η ελπίδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Από λεπτό σε λεπτό η ανακοίνωση. Η καθυστέρηση αποδίδεται στη σημασία που έχουν οι διατυπώσεις στην κοινή ανακοίνωση. Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στη φράση «extend, amend and conclude», «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.

Μια ακόμη πηγή ανέφερε ότι το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, το οποίο συζητείται ακόμη και ελπίζεται ότι θα δοθεί εντός ολίγου στη δημοσιότητα, θα αναφέρει πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και να τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα.

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το αδιαχώρητο στην αίθουσα όπου θα γίνει η συνέντευξη Τύπου:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024