Στο τραπέζι του Μινσκ στοχεύουν να βρεθούν ξανά Ρωσία και Ουκρανία μαζί με τις ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας, με φόντο την γαλλογερμανική πρωτοβουλία για αναζήτηση διεξόδου ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί. Η απόφαση για την προετοιμασία της τετραμερούς ελήφθη στην τηλεφωνική συνομιλία της Κυριακής μεταξύ των τεσσάρων ηγετών. «Η συνάντηση θα γίνει εάν καταφέρουμε να έχουμε συμφωνήσει μέχρι τότε στις θέσεις μας», λέει η Μόσχα.

Στο τραπέζι του Μινσκ στοχεύουν να βρεθούν ξανά Ρωσία και Ουκρανία μαζί με τις ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας, με φόντο την γαλλογερμανική πρωτοβουλία για αναζήτηση διεξόδου ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί.

Η απόφαση για την προετοιμασία της τετραμερούς ελήφθη στην τηλεφωνική συνομιλία της Κυριακής μεταξύ των τεσσάρων ηγετών. Όπως φάνηκε ιδιαίτερα από την σχετική ρωσική ανακοίνωση, η πραγματοποίησή της δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το κλίμα στη διεθνή διπλωματία γύρω από την ουκρανική κρίση έχει πάρει ψυχροπολεμικό χαρακτήρα: Στο φετινό συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο, το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας φάνηκε με υψηλούς τόνους και αλληλοκατηγορίες για υποδαύλιση της κρίσης.

Μετά την πρωτοβουλία Παρισιού και Βερολίνου για διέξοδο στη βάση, όπως φαίνεται, των συμφωνιών του Μινσκ (οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί), οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας είχαν το πρωί της Κυριακής «εκτενέστατη τηλεφωνική συνομιλία», όπως την χαρακτήρισαν.

Σχετικά με τη συνομιλία και την απόφαση για την προετοιμασία της συνάντησης, η Μόσχα ανέφερε πως «η συνάντηση θα γίνει εάν μέχρι την Τετάρτη έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε στις θέσεις μας». Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, σημείωσε το Κρεμλίνο, ήταν «εντατικές».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που βρίσκεται στο Μόναχο για τη διάσκεψη για τη Διεθνή Ασφάλεια, ανέφερε ότι «περιμένει πως οι ηγέτες θα καταλήξουν σε σημαντικές αποφάσεις όταν συναντηθούν στο Μινσκ».

Από την πλευρά του Κιέβου, η ουκρανική προεδρία ανέφερε πως «έγινε πρόοδος» και οι ηγέτες «ελπίζουν ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ θα καταλήξουν σε γρήγορη και άνευ όρων κατάπαυση και από τις δύο πλευρές».

«Στην τηλεφωνική συνομιλία, οι ηγέτες επεξεργάστηκαν περαιτέρω πακέτο μέτρων στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνολική επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε από την πλευρά του Βερολίνου ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

Στη συνομιλία τους, οι ηγέτες αποφάσισαν να προετοιμάσουν συνάντηση στο Μινσκ την Τετάρτη. «Η προσπάθεια στο Βερολίνο θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τον στόχο τετραμερούς συνάντησης κορυφής την Τετάρτη στο Μινσκ» ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr