Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το βούλευμα της παραπομπής σε δίκη των 70 μελών της ΧΑ

Το βούλευμα της παραπομπής σε δίκη των 70 μελών της ΧΑ

Δίνοντας βάρος στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που επισύρει βαρύτατες ποινές για τις υποθέσεις που στοιχειοθετούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οι δύο δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, η κ. Ισιδώρα Πόγκα, πρόεδρος, και ο κ. Αλέξανδρος Σάββας, υψώνουν νομικό τείχος έναντι της άποψης του εισηγητή Νίκου Σαλάτα, ο οποίος μειοψήφησε, εν όψει της δίκης 70 χρυσαυγιτών. Διαβάστε τι αναφέρει το βούλευμα.

Δίνοντας βάρος στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που επισύρει βαρύτατες ποινές για τις υποθέσεις που στοιχειοθετούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οι δύο δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, η κ. Ισιδώρα Πόγκα, πρόεδρος, και ο κ. Αλέξανδρος Σάββας, υψώνουν νομικό τείχος έναντι της άποψης του εισηγητή Νίκου Σαλάτα, ο οποίος μειοψήφησε, εν όψει της δίκης 70 χρυσαυγιτών.

Στο βούλευμα (215/2015) έκτασης 1.107 σελίδων, μέρος του οποίου αποκαλύπτει «Το Βήμα», η πλειοψηφία αντιτίθεται στην άποψη της μειοψηφίας με ένα βασικό επιχείρημα: Τη δομή της Οργάνωσης και την αυστηρή ιεραρχία της.

Με δεδομένο ότι η δίκη πρόκειται πιθανότατα να γίνει στις 20 Απριλίου, με την ηγετική ομάδα ελεύθερη από τις 27 Μαρτίου, το σκεπτικό της πλειοψηφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σωρία αξιόποινων πράξεων

Ειδικότερα αναφέρεται στο βούλευμα: «Επικεφαλής και απόλυτος κυρίαρχος της οργάνωσης είναι ο αρχηγός Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ενώ οι υφιστάμενοί του είναι οι βουλευτές πυρηνάρχες και οι υπεύθυνοι των τοπικών οργανώσεων… Ο Πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική οργάνωση ως πολιτικό κόμμα συμμετέχει στο Κοινοβούλιο, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης…».

Υπό την καθοδήγηση του ανωτέρου στελέχους, επισημαίνει στο βούλευμα, η πλειοψηφία «με βάση οργανωμένο σχέδιο το οποίο εκτελούσαν τα τάγματα εφόδου με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα τηρούσαν τις εντολές της εγκληματικής οργάνωσης…». Η επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης κατά το βούλευμα «είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και επομένως τη βίαιη επιβολή των πολιτικών της ιδεών…».

Η πλειοψηφία και οι ενστάσεις

Κατά την πλειοψηφία, στα πλαίσια αυτής της εγκληματικής δράσης, έχουν διαπραχτεί δεκάδες αξιόποινες πράξεις και εγκληματικές επιθέσεις, που είναι ανθρωποκτονίες, όπως αυτή του Παύλου Φύσσα με αυτουργό τον επίσης παραπεμπόμενο Γιώργο Ρουπακιά και συγκατηγορούμενούς του Ι. Καζατζόγλου, Γ. Πατέλη, Ιωάννη Άγγο, Λέοντα Τσαλίκη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Αναστάσιο Αναδιώτη, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη κλ.π. Εκτός από τη δολοφονία Φύσσα καταγράφονται και άλλες απόπειρες ανθρωποκτονιών, οργανωμένες επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους δράσης κλ.π.

Εκτός από τους Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό, αλλά και τον Ηλία Κασιδιάρη, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής της προηγούμενης Βουλής, καθώς και η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος Μιχαλολιάκου, ενώ διατηρούνται και οι περιοριστικοί τους όροι. Στις 27 Μαρτίου αποφυλακίζονται μόνο οι Μιχαλολιάκος Παππάς και Λαγός λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου…

Κατά τη μειοψηφία του εφέτη Νίκου Σαλάτα «δεν μπορεί να αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, διότι πρέπει να εφαρμοστεί η διεθνής Σύμβαση του Παλέρμο και όχι το 187 του Π.Κ. Η Σύμβαση κατά τον εφέτη «ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με σκοπό τέλεσης ενός ή περισσοτέρων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό όφελος. «Κατά την άποψή του η Σύμβαση υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας»…

Κατά την πλειοψηφία πάντως «η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση Παλέρμο και την κύρωσε με νόμο, αλλά ο νομοθέτης επέλεξε σύμφωνα με το άρθρο 34 της Σύμβασης την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας…»

«Εγκληματική οργάνωση από το 2008»

Είναι ενδιαφέρουσα, πάντως και η ιστορική πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται από το βούλευμα και κατά την εισαγγελική πρόταση του Ισίδωρου Ντογιάκου. «Από το 2008», αναφέρεται, «παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012 που μπήκε στη Βουλή κορυφώθηκε η δράση της». Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής ομάδας, κατά το βούλευμα, αλλά και γενικός γραμματέας του κόμματος «γνώριζε και κατηύθυνε όλες τις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης…».

Καρέ – καρέ περιγράφονται οι εγκληματικές πράξεις, όπως οι επιθέσεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Ζώνη Περάματος, η επικίνδυνη επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, η επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο, οι εμπρησμοί και σωματικές βλάβες στις περιοχές της Κυψέλης, τον Αγίου Παντελεήμονα και αλλού…». Συνολικά περιγράφονται 10 εγκληματικές πράξεις.

Γιάννα Παπαδάκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024