Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβιοτικό υπόσχεται ίαση και των δύο μορφών διαβήτη

Προβιοτικό υπόσχεται ίαση και των δύο μορφών διαβήτη

Ένα προβιοτικό μπορεί να αναπρογραμματίσει τον οργανισμό του ανθρώπου και να «θεραπεύσει» και τους δύο τύπους διαβήτη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Ένα προβιοτικό μπορεί να αναπρογραμματίσει τον οργανισμό του ανθρώπου και να «θεραπεύσει» και τους δύο τύπους διαβήτη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Diabetes, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από έναν ανθρώπινο προβιοτικό παράγοντα μπορεί να αλλάξει τον έλεγχο που ασκεί το πάγκρεας στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, μεταβιβάζοντας τον στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα.

Πιστεύουν λοιπόν ότι, ένα νέο φάρμακο που θα περιέχει το συγκεκριμένο βακτήριο από το ανθρώπινο έντερο, θα είναι ικανό να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τελικά να συμβάλλει στην θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τζον Μαρτς, επικεφαλής ερευνητής, τα προκαταρκτικά στοιχεία θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας του διαβήτη.

«Αν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικός και στους ανθρώπους, τότε ενδεχομένως στο μέλλον οι ασθενείς να παίρνουν απλώς ένα χάπι και να μην χρειάζονται κάτι άλλο για να ελέγξουν την κατάστασή τους. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να χορηγείται συνδυαστικά με άλλα θεραπευτικά μέσα», εξηγεί.

Ο διαβήτης, ως γνωστόν, είναι μια χρόνια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την υπερβολική παρουσία γλυκόζης στο αίμα, λόγω αδυναμίας του οργανισμού να την χρησιμοποιήσει σωστά. Αυτό το πλεόνασμα γλυκόζης είναι απόρροια της αδυναμίας του παγκρέατος να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή η παραγόμενη ινσουλίνη να μην είναι αποτελεσματική.

Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για το σώμα, αφού δρα ως το «κλειδί» που ξεκλειδώνει τα κύτταρα του οργανισμού ώστε η γλυκόζη και μπει και να δώσει ενέργεια.

Στην περίπτωση του διαβήτη, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την γλυκόζη ως «καύσιμο» και έτσι συσσωρεύεται στον οργανισμό προκαλώντας βλάβες σε πολλά όργανα.

Ο Δρ Μαρτς και οι συνεργάτες του τροποποίησαν ένα στέλεχος του λακτοβάκιλλου του ανθρώπινου εντέρου, ώστε να εκκρίνει ένα πεπτίδιο, δηλαδή μια ορμόνη που απελευθερώνει την ινσουλίνη εις ανταπόκριση της εισόδου της τροφής στο σώμα.

Χορήγησαν τον τροποποιημένο λακτοβάκιλλο σε μια ομάδα διαβητικών αρουραίου για 90 ημέρες και παρακολούθησαν τη διακύμανση των επιπέδων της γλυκόζης στον οργανισμό τους. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά μιας ομάδας αρουραίων που δεν είχε πάρει το προβιοτικό.

Τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στον λακτοβάκιλλο είχαν έως και 30% χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση στους ερευνητές ήταν ότι τα κύτταρα στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα των διαβητικών αρουραίων που είχαν πάρει προβιοτικά είχαν μετατραπεί σε κύτταρα που δρούσαν όπως και τα παγκρεατικά, δηλαδή παρήγαγαν ινσουλίνη για να διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης σε ισορροπία.

«Η ποσότητα του χρόνου για τη μείωση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα ήταν ίδια με αυτή ενός υγιούς αρουραίου, όπως επίσης και η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα. Επί της ουσίας, το κέντρο ελέγχου της γλυκόζης μεταβιβάστηκε από το πάγκρεας στο ανώτερο γαστρεντερικό», εξηγεί ο Δρ Μαρτς.

Επόμενος στόχος του ερευνητή είναι να ελέγξει την επίδραση των μεγαλύτερων δόσεων του προβιοτικού στον οργανισμό και αν μπορεί όντως ο λακτοβάκιλλος να αναστρέψει τον διαβήτη.

Αν όντως τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε δεν αποκλείεται ένα χάπι να μπορεί να ελέγξει τον διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο λακτοβάκιλλος ήδη χρησιμοποιείται ως θεραπεία κατά της διάρροιας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου της νόσου Crohn και άλλων παθήσεων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024