Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συζητήθηκαν στο ΣτΕ προσφυγές που αφορούν τα μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ προσφυγές που αφορούν τα μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές

Στο Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν προσφυγές τοπικών φορέων της Χαλκιδικής με τις οποίες ζητούν ακύρωση τεχνικής μελέτης για τη διαχείριση των μεταλλευτικών αποβλήτων της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας επισήμανε ότι τίθεται θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, άποψη με την οποία συντάχθηκαν οι συνήγοροι της εταιρείας και του Δημοσίου, ενώ αντίθετα οι συνήγοροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι αρμόδιο είναι το ΣτΕ. Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, οι προσφυγές τοπικών φορέων της Χαλκιδικής με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί σχετική τεχνική μελέτη για τη διαχείριση των μεταλλευτικών αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγιάς και εννέα κάτοικοι της Χαλκιδικής, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η από 17.9.2014 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου «μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών», με αντικείμενο την τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου στις Σκουριές.

Παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης του ΥΠΕΚΑ πραγματοποίησαν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με δικηγόρο την Ελένη Τροβά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν.Χαλκιδικής με δικηγόρο τον Νικόλαο Αλιβιζάτο και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Γώγο.

Τον αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγέλογλου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νικόλαος Κατράκης και τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό ο δικηγόρος Γεώργιος Μπάλλιας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΚΑ) εκπροσωπήθηκε από την πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γεωργία Παπαδάκη.

Σημειώνεται ότι αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Συνεταιρισμός, κλπ, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη μελέτη δεν είναι πλήρης και ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι παράνομη, λόγω μη εγκρίσεως του επενδυτικού σχεδίου και παράνομης χορήγησης παρατάσεως.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου) ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Αντώνης Ντέμσιας επισήμανε κατ΄ αρχάς ότι τίθεται θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, καθώς αρμόδιο για την επίλυση του επίμαχου θέματος είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη συνέχεια οι συνήγοροι της εταιρείας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κλπ, όσο και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, συντάχθηκαν με την άποψη του κ. Ντέμσια περί αναρμοδιότητας του ΣτΕ, ενώ αντίθετα οι συνήγοροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος είναι το ΣτΕ.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση περίπου εκατό κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι σε μικρό χρονικό διάστημα αποχώρησαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024