Υπομονή και συνέπεια στην αντιμετώπιση της Ρωσίας συνιστά το ΝΑΤΟ
Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας, καθώς δεν θα επανέλθει σύντομα η ομαλή περίοδος όπως συνέβη μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, δήλωσε τη Δευτέρα ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμπαου. Ο ίδιος τόνισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα «η στρατηγική μας θα πρέπει να διέπεται από υπομονή και συνέπεια».
Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας καθώς δεν θα επανέλθει σύντομα η ομαλή περίοδος όπως συνέβη μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, δήλωσε τη Δευτέρα ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμπαου.
«Η στρατηγική μας θα πρέπει να διέπεται από υπομονή και συνέπεια. Η Ρωσία περιμένει από εμάς να φτάσουμε έως τις κυρώσεις και να συνεχίσει να κάνει με τον συνηθισμένο τρόπο τις δουλειές της χωρίς να αλλάζει συμπεριφορά» δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στο Όσλο.
«Αυτό είναι βασικά που κάναμε μετά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008. Αλλά αυτή τη φορά πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό» είπε ο Βέρσμπαου, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα.
«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η Μόσχα να αλλάξει τη συμπεριφορά της… και να επιστρέψει στο πνεύμα της συνεργασίας… Αυτό μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και θα χρειαστεί στρατηγική υπομονή, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση» είπε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Αλεξάντερ Βέρσμπαου είπε επίσης ότι η Ρωσία μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία το 2012 εμφανίζεται αποφασισμένη να απαγκιστρωθεί από την Ευρώπη, για να εδραιωθεί στη γειτονιά της και να επιδιώξει να οικοδομήσει εναλλακτικές συμμαχίες.
Η Ρωσία και η Γεωργία βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση το 2008 για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο πόλεμος είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, χωρίς όμως να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να αποκαθιστούν έπειτα από λίγο καιρό τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.
Μόλις τρεις μήνες μετά το πόλεμο η ΕΕ επανέλαβε τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με ένα σύμφωνο εταιρικής σχέσης και επτά μήνες μετά τον πόλεμο το ΝΑΤΟ επανέλαβε τους επίσημες επαφές του με τη Μόσχα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Εύβοια: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία Μουρτερή
- Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον βιασμό 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα
- Ο Μόουζες Ράιτ υπογράφει στην Μπαρτσελόνα και πληρώνει τη ρήτρα του για να πάει στη Μιλάνο
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
- «Το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Τραμπ», υποστηρίζει το Ισραήλ
- Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια μετά την πρόκριση της Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ (vids)
- Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΝΑΤΟ – Η Ευρώπη, ο στόχος του 5% των αμυντικών δαπανών και το πολλαπλό κόστος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442