Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Ρώμη οι διεργασίες για συμφωνία με τους εταίρους

Στη Ρώμη οι διεργασίες για συμφωνία με τους εταίρους

Στη Ρώμη βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Στη Ρώμη θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι είναι προγραμματισμένη για νωρίς το απόγευμα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Μάλιστα, υπήρξε αλλαγή στην ώρα της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών λόγω της ορκωμοσίας του νέου ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε διεξοδική συνομιλία με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν το μεσημέρι.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» αναμένεται να τονίσει ο κ. Τσίπρας στον κ. Ρέντσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει στον Ιταλό ομόλογό του, ότι «η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς και ότι «επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της».

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι εν όψει της συνάντησης, ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι αυτό αποτελεί «πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Την Κυριακή ο Ματέο Ρέντσι είχε μακρά συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο κ. Ρέντσι επιχείρησε να καθησυχάσει τη γερμανίδα καγκελάριο πως η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τη La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.

Στη Ρώμη θα βρίσκεται την Τρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, προερχόμενος από το Λονδίνο όπου είχε επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Τζον Όσμπορν και με επενδυτές.

Από το Λονδίνο, σε δηλώσεις του στους Financial Times, o κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί «κούρεμα» αλλά ανταλλαγή χρέους. Διαβάστε αναλυτικά.

Το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνάντηση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο γάλλος πολιτικός μετέφερε μηνύματα και εντυπώσεις από τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την Κυριακή στο Παρίσι, έχοντας ως στόχο την διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ραντεβού, όμως, να είναι εκείνο που θα έχει ο πρωθυπουργός την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση χωρίς η Αθήνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο, όταν εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη η νέα συμφωνία.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε πως η χώρα μας είναι κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και συζητά με τους εταίρους.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Κυριακή ζήτησε να μην πιέζονται ακόμα περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει στην Αθήνα αποστολή με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Διαβάστε αναλυτικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024