Στη σκιά των πληροφοριών που θέλουν να έχει «κλειδώσει» για την κυβέρνηση η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, με άρθρο της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαϊτάνη (που προέρχεται από τη ΔΕΑ, μέλος της εσωκομματικής μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε τη διαφωνία της για την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ζητώντας ένα πρόσωπο «που θα ενισχύσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των σκληρών διλημμάτων που έρχονται».

Η κ. Γαϊτάνη επισημαίνει στο άρθρο της σε αριστερή ιστοσελίδα ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες αναζητήσεις, ούτε αριθμητικός, όπως προβλήθηκε για την ανάγκη της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναφέρεται στον Δ.Αβραμόπουλο ως «μνημονιακό αντιπρόεδρο της ΝΔ» και τονίζει ότι η συγκατοίκηση δεν θα ενισχύσει την κοινωνική συναίνεση στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα θα σπείρει σύγχυση στην κοινωνική βάση του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει και να υποστηρίξει για τη θέση του ΠτΔ πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τις λαϊκές δυνάμεις, εμπιστοσύνη στη δέσμευση ότι θα υποστηρίξουμε το πρόγραμμά μας με κάθε αναγκαίο μέσο» καταλήγει η Ιωάννα Γαϊτάνη.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας (που προέρχεται από την ΚΟΕ) με μήνυμά του μέσω facebook ζήτησε «να τελειώνει η συζήτηση» περί Αβραμόπουλου, σημειώνοντας ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καλό είναι η συζήτηση περί Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας να τελειώνει! Το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό, μήνυμα αποδοκιμασίας του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και έξωσης του πολιτικού προσωπικού που στήριξε τα μνημόνια και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.

»Το λαϊκό αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δε σχετίζεται με τα μνημόνια και την προγενέστερη πορεία προς την χρεοκοπία, Πρόεδρος ευρείας κοινωνικής αποδοχής, Πρόεδρος που δεν θα υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πρόεδρος που θα δείχνει ότι αυτή η χώρα αλλάζει σελίδα και ανακτά την αξιοπρέπειά της!».

Προηγήθηκε άρθρο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελου Μανταδάκη στην Αυγή με τίτλο: «Αβραμόπουλο για Πρόεδρο; Όχι, ευχαριστούμε!».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τερματίζεται τόσο η μνημονιακή πολιτική, όσο και το άβατο για την Αριστερά προς τα υψηλά επίπεδα εξουσίας και σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αξίωμα «φορτισμένο από έναν ιδιαίτερο συμβολισμό».

Ο κ. Μανταδάκης αναφέρεται στον κ. Αβραμόπουλο ως μνημονιακό και επισημαίνει: «Το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο επίπεδο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να εκφράζει την πορεία της Αριστεράς από το όραμα και τους αγώνες, τις θυσίες και τις διώξεις προς τη δικαίωση.

»Ο συζητούμενος κ. Αβραμόπουλος είναι από «άλλο χωριό». Από εκείνο που εκτρέφει καριερίστες της πολιτικής και όχι πολιτικούς της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν μας ταιριάζει ούτε σε ιστορία, ούτε σε κουλτούρα, ούτε σε νοοτροπία».

Ο κ. Μανταδάκης απορρίπτει τη λογική «πάρε Πρόεδρο, δώσε μου επίτροπο» και καταλήγει: «Η Αριστερά έχει αρκετά στελέχη ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία, που θα μπορούσαν και τον θεσμό να τιμήσουν και την εθνική υπόθεση της διαπραγμάτευσης να στηρίξουν».

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ