Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Goldman Sachs: Οι προοπτικές της Ελλάδας εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις

Goldman Sachs: Οι προοπτικές της Ελλάδας εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις

Την άποψη ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας οδηγούνται από τις πολιτικές αποφάσεις και όχι από τις οικονομικές εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα και στην οποία εκτιμούν ότι τελικά θα βρεθεί χώρος για συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της χώρας. H Goldman Sachs αναθεώρησε χαμηλότερα τη τιμή στόχο για τη μετοχής της ΔΕΗ από τα 7,9 ευρώ στα 4,8 ευρώ, επικαλούμενη την ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Την άποψη ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας οδηγούνται από τις πολιτικές αποφάσεις και όχι από τις οικονομικές εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα και στην οποία εκτιμούν ότι τελικά θα βρεθεί χώρος για συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως δεδηλωμένη φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της ελληνικής κοινής γνώμης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη ανάγκη εξωτερικής υποστήριξης της χώρας τόσο στο σκέλος της χρηματοπιστωτικής όσο και της οικονομικής εξάρτησης αναμένεται να οδηγήσουν τελικά το ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει κάποιο συμβιβασμό.

Από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών, η GS σημειώνει πως η απροθυμία να διακινδυνεύσουν μια περαιτέρω συστηματική αναταραχή μέσω της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ δημιουργεί επιπρόσθετο χώρο για συμφωνία. Αυτή ωστόσο η συμφωνία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τις διαγραφές χρεών που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέκταση των ωριμάνσεων και μειώσεις των επιτοκίων, ώστε να περιορισθεί περαιτέρω η επιβάρυνση του υπερβολικού χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει επιτύχει τόσο δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα όσο και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και έτσι έχει καταστεί λιγότερο εξαρτημένη για τις τρέχουσες δαπάνες από την εξωτερική χρηματοδότηση από ό, τι στο παρελθόν, ακόμη «και αν τα επιτεύγματα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση από τις πολιτικές της νέας ελληνικής της κυβέρνησης». Ακόμη, υποστηρίζει πως η αντιστροφή των φορολογικών αυξήσεων και οι αναμενόμενες νέες φορολογικές αμνηστίες, θα αυξήσουν τα κίνητρα για τη μη καταβολή φόρων, με αποτέλεσμα την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Αναφορικά με τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από το Ευρωσύστημα μέσω του ELA η Goldman Sachs αναφέρει πως η εμπειρία από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – κυρίως δε από την Ιρλανδία και την Κύπρο – υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να κρατήσει μια σχετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στη παροχή ρευστότητας μέσω του ELA εφ όσον συμφωνηθεί ένα ολοκληρωμένο και συλλογικό πρόγραμμα προσαρμογής από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Ξεκαθαρίζει δε πως δεν αναμένει από την ΕΚΤ να λάβει μονομερή απόφασή αναστολής του ELA.

Η Goldman Sachs προτείνει στην ανάλυσή της το κλείσιμο προ-κυκλικών θέσεων σε χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία μέχρι να προσδιοριστεί με περισσότερη σαφήνεια το τί τελικά θα προκύψει από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών.

Τέλος, η Goldman Sachs αναθεώρησε πολύ χαμηλότερα τη τιμή στόχο για τη μετοχής της ΔΕΗ από τα 7,9 ευρώ στα 4,8 ευρώ, επικαλούμενη αφενός την ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης αφετέρου τη μη αύξηση των τιμολογίων.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024