Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds», θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα πω: «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια αναμορφωμένη Ελλάδα»» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1-1,5% του ΑΕΠ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες.

Ο Γ.Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που δεν πληρώνουν δίκαιο μερίδιο φόρων. «Θέλουμε να βάλουμε προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε στην ουρά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρινιστική δήλωση

Με δήλωσή του αργότερα o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. 

»Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

»Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο

Ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο.

Στην πρώτη συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds και σύμφωνα με πληροφορίες τους εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών και πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν αλλά με διαφορετικά κριτήρια.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Γ.Βαρουφάκης συναντήθηκε με άλλη ομάδα 100 επενδυτών από το City του Λονδίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr