Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αϋπνία και υπερδιέγερση «τροφοδοτούν» την υπέρταση

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία και βρίσκονται σε σωματική υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια της ημέρας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία και βρίσκονται σε σωματική υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια της ημέρας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Βγόντζα του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελέτησαν 219 ανθρώπους που έπασχαν από αϋπνία και 96 άτομα με φυσιολογικό πρότυπο ύπνου, κατά μέσο όρο 40 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν στο εργαστήριο ύπνου, ενώ στη συνέχεια καταγραφόταν η αρτηριακή πίεσή τους σε διάφορες στιγμές της ημέρας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, η αϋπνία είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική υπερδιέγερση κατά την διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά 300% έως 400% ο κίνδυνος υπέρτασης, λόγω υπερέκκρισης των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.

Αν και η αϋπνία θεωρείται πρόβλημα της νύχτας, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας, καθώς μπορεί να σχετίζεται με μια σωματική υπερδιέγερση επί 24ώρου βάσεως.

Ως αϋπνία ορίζεται η δυσχέρεια επίτευξης της ύπνωσης, δηλαδή να χρειάζεται κάποιος περισσότερα από 14 λεπτά για να κοιμηθεί, από την ώρα που ξαπλώνει στο κρεβάτι. Η αϋπνία είναι η πιο διαδεδομένη διαταραχή του ύπνου στον γενικό πληθυσμό. Το ένα τέταρτο έως ένα τρίτο των ανθρώπων παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Για το 10% περίπου, το πρόβλημα είναι χρόνιο και αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Η πιο σοβαρή βιολογικά μορφή της αϋπνίας, που σχετίζεται με διαρκή υπερδιέγερση, έχει και σημαντικές καρδιομεταβολικές συνέπειες, όπως η υπέρταση. Η λιγότερο σοβαρή μορφή της αϋπνίας έχει κατά βάση ψυχολογικές βάσεις και όχι βιολογικές.

«Μολονότι οι πάσχοντες από αϋπνία παραπονιούνται για κόπωση μέσα στην ημέρα, το πραγματικό πρόβλημά τους έγκειται στο ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν. Και το πρόβλημα χειροτερεύει σε περίπτωση κατανάλωσης καφέ», εξηγεί ο Δρ Βγόντζας.

Ο ερευνητής συστήνει λοιπόν στα άτομα που πάσχουν από αϋπνία να ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση και να είναι σε στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024