Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι θα μετέχουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Ποιοι θα μετέχουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Περίπου 10 υπουργεία -σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη. Το πρωί της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ για δικομματική κυβέρνηση. Ποια ονόματα ακούγονται για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Περίπου 10 υπουργεία -σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη. Το πρωί της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ για δικομματική κυβέρνηση.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί και λίγοι υφυπουργοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Βήματος, ο Νίκος Παππάς θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.

Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Δραγασάκης μίλησε σήμερα, Δευτέρα, με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι -όπως όλα δείχνουν- ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.
Επίσης, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση του επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα. Βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα.
Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη. Για το ίδιο χαρτοφυλάκιο ακούγεται και το όνομα τηςΡάνιας Αντωνοπούλου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι «Ειδικό υπουργείο επικρατείας» με σκοπό τον έλεγχο των προμηθειών του δημοσίου ιδρύει η νέα κυβέρνηση υπό τον επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος Π. Νικολούδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Νικολούδης θα έχει υπό την αρμοδιότητά του το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό Σώμα, την Επιτροπή Προμηθειών και Ελέγχου συμβάσεων και γενικότερα τον έλεγχο όλων των προμηθειών του Δημοσίου.

Το νέο υπουργείο θα λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως φαίνεται θα έχει ευρείες αρμοδιότητες σε σχέση με τον έλεγχο λογαριασμών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο όλων των καταλόγων εμβασμάτων και καταθέσεων που έχουν φτάσει στους οικονομικούς και νομικούς εισαγγελείς κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ένα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.

Υπουργικό χαρτοφυλάκιο -πιθανώς το υπουργείο Αμυνας- αναμένεται να αναλάβει ο Πάνος Καμμένος και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν τίθεται θέμα ανάληψης αντιπροεδρίας στην κυβέρνηση. Τους ΑΝΕΛ στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπούν και τρία – τέσσερα στελέχη ακόμη, σε θέσεις υφυπουργών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024