Ως έναν «ρομαντικό πολιτικό που οραματίζεται την αντικατάσταση του καπιταλισμού με ένα απείρως δικαιότερο σύστημα» χαρακτηρίζει η Independent τον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Τσίπρας, που θα γίνει ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός από το 1865, έχει βαφτίσει το μικρό του γιο «Ερνέστο» προς τιμήν του Τσε Γκεβάρα, ενός ανθρώπου που πέθανε επτά χρόνια πριν τη γέννηση του Τσίπρα. Ο Γκεβάρα ήταν μια ηρωική μορφή, σαν πρωταγωνιστής σε μια ρομαντική και περιπετειώδη ιστορία, ο οποίος πέθανε στην προσπάθεια του να ηγηθεί της επανάστασης στη Βολιβία» επισημαίνει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

«Ο χαρισματικός νέος ηγέτης της Ελλάδας διαθέτει κι αυτός μια εξίσου ρομαντική πλευρά: με την χώρα του να αποτελεί εδώ και χρόνια το αποπαίδι της Ευρώπης, ο Τσίπρας υποσχέθηκε πως «τα δημοσιονομικά βασανιστήρια τελείωσαν» και δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους για να μπει ένα τέλος στο Μνημόνιο. Η εναντίωση του σε αυτό το μακροχρόνιο πρόγραμμα λιτότητας πηγάζει από την πάγια πεποίθηση του πως το καπιταλιστικό σύστημα είναι εξαιρετικά διεφθαρμένο και πρέπει επειγόντως να αντικατασταθεί από κάτι δικαιότερο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα.

«Στον Τσίπρα, που ανέλαβε τις τύχες του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, σε ηλικία μόλις 34 ετών, πιστώνεται το γεγονός πως κατάφερε να κρατήσει ενωμένο ένα κόμμα που διαθέτει πολλές συνιστώσες, μεταμορφώνοντας την παράταξη στην πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Πρόκειται για έναν γενναίο και ικανό πολιτικό, ο οποίος κατάφερε να δώσει ξανά στους Έλληνες την ελπίδα της εξόδου από την λιτότητα. Το ερώτημα λοιπόν που απομένει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο ο νέος πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη δίχως να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία», καταλήγει το δημοσίευμα της Independent.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ