Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεθοδεύσεις σε διαγωνισμό προμήθειας φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοβιομήχανοι

Μεθοδεύσεις σε διαγωνισμό προμήθειας φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοβιομήχανοι

Για ύποπτες μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό προμήθειας των δημοσίων νοσοκομείων με νέα φάρμακα κατηγορεί το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Για ύποπτες μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό προμήθειας των δημοσίων νοσοκομείων με νέα φάρμακα κατηγορεί το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Η Ε.Π.Υ. έχει προκυρήξει διαγωνισμό ύψους 29,2 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των νοσοκομείων με 51 ακόμη δραστικές ουσίες.

Η ΠΕΦ θεωρεί ότι, το ισχύον μοντέλο διενέργειας των διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων είναι μεροληπτικό, αποσπασματικό και οδηγεί σε μονοπωλιακές κατάστασεις, «με διαδικασίες που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, μεθοδεύουν τιμές dumping και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία παραδόσεων φαρμάκων στα νοσοκομεία από τους αναδόχους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, βασικό κριτήριο ανάδειξης του αναδόχου προμηθευτή ειναι η χαμηλότερη τιμή. Επίσης, επιλέγεται κάθε φορά ένας προμηθευτής ανά δραστική ουσία.

Στο πρόσφατο παρελθόν, το σύστημα αυτό έγινε αιτία μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο να «ξεμείνει» από φάρμακα, αφού η μειοδότρια εταιρεία που είχε αναλάβει την προμήθεια των σκευασμάτων δήλωσε αδυναμία λόγω κόστους. Εν τέλει, η προμήθεια συγκεκριμένης δραστικής ουσίας καλύφθηκε από άλλη φαρμακοβιομηχανία, που αρχικά είχε δώσει υψηλότερη τιμή για το φάρμακο.

Με αφορμή λοιπόν το νέο διαγωνισμό της ΕΠΥ για την προμήθεια 51 δραστικών ουσιών, οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι θεωρούν ότι και πάλι θα ευνοηθούν συγκεκριμένες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες με υψηλή εξειδίκευση σε στρατηγική dumbing τιμών.

Dumping είναι η τακτική πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων στην εγχώρια ή στην ξένη αγορά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κατάκτηση της αγοράς στην οποία διοχετεύονται τα προϊόντα και η εκτόπιση όλων των ανταγωνιστών, ώστε κατόπιν να αυξηθούν οι τιμές για να γίνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης.

Η ΠΕΦ έχει προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο για την προμήθεια φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο παράγει εξοικονομήσεις με βάση τους δεδομένους προϋπολογισμούς «και δεν δημιουργεί στρεβλώσεις, ανισότητες και περιβάλλον όπου ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», όπως αναφερεί χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι, η πρόταση έχει τεθεί υπόψη τόσο του πρωθυπουργού, όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, χωρίς προς το παρόν να έχει συζητηθεί.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024