Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραίτηση υπέβαλε πρόεδρος και κυβέρνηση στην Υεμένη

Παραίτηση υπέβαλε πρόεδρος και κυβέρνηση στην Υεμένη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Υεμένη, όπου τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και το υπουργικό συμβούλιο υπέβαλαν παραίτηση. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Χαλέντ Μπάχαχ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν επιθυμούν «να συρθούν σε έναν μη εποικοδομητικό πολιτικό λαβύρινθο». Τέσσερις επαρχίες στα νότια της χώρας δηλώνουν πιστές στον πρόεδρο.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Υεμένη, όπου τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Μανσούρ Χάντι, όσο και το υπουργικό συμβούλιο υπέβαλαν παραίτηση. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Χαλέντ Μπάχαχ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν επιθυμούν «να συρθούν σε έναν μη εποικοδομητικό πολιτικό λαβύρινθο».

Η κυβέρνηση του Μπάχαχ, τα μέλη της οποίας είναι τεχνοκράτες ή μέλη πολλών διαφορετικών κομμάτων, συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο και κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, οι σιίτες αντάρτες Χούτι αποδέχτηκαν τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης και την πρόταση να εκπροσωπηθούν σε αυτήν, ωστόσο ένοπλοι εξακολουθούν να παραμένουν έξω από την προεδρική κατοικία, με τον Χάντι να είναι ουσιαστικά αιχμάλωτος εκεί.

Τέσσερις επαρχίες της νότιας Υεμένης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Άντεν, αποφάσισαν να μην υπακούουν στις εντολές που προέρχονται από την πρωτεύουσα Σαναά και απευθύνονται στις στρατιωτικές μονάδες και τις δυνάμεις ασφαλείας που σταθμεύουν στις περιοχές αυτές.

Η Επιτροπή Ασφαλείας, αρμοδιότητα της οποίας είναι τα στρατιωτικά ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας στις επαρχίες Άντεν, Λατζ, Ντάλεχ και Αμπιάν, ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την παραίτηση του προέδρου και του πρωθυπουργού, υπό την πίεση των σιιτών Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα.

Οι τέσσερις επαρχίες παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Χάντι.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν ακόμη» τις συνέπειες που θα έχει η παραίτηση του Χάντι και πολλών άλλων αξιωματούχων, λόγω των πιέσεων που δέχονταν από τους σιίτες αντάρτες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Μπαράκ Ομπάμα μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Έρνεστ είπε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στην Υεμένη, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επαρκή μέσα για να εκκενώσουν την αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024